Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Σημαντικό όπλο στα χέρια μας” γράφει ότι μεγάλη νίκη της Κύπρου η οποία εφόσον αξιοποιηθεί πολιτικά, θα μπορεί να προσφέρει και σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα, χαρακτηρίζεται η χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ που υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει 90 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συγγενών αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας. Αλλού, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ χαιρετίζουν την επίσκεψη του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν ενώ τα άλλα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις. Αναφέρει ακόμη ότι επιστρατεύεται όλη η ΜΜΑΔ για τον αγώνα ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κύριο της θέμα με τίτλο “Ποινή – ρεκόρ στην Τουρκία” γράφει ότι ποινή αποζημιώσεων ρεκόρ όπως παραδέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ, ύψους 90 εκατ. Ευρώ, επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία, 60 εκατ. για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι Ε/κ εγκλωβισμένοι και 30 εκατ. για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς αγνοουμένων. Γράφει ακόμη ότι ένα δις ευρώ θα δοθεί την επόμενη εξαετία από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρει η εφημερίδα ότι στο εδώλιο θα βρίσκεται αύριο ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου με κατηγορίες μεταξύ άλλων για πλαστογραφία και ψευδείς δηλώσεις στον Φόρο Εισοδήματος.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο “Καμπάνα 90 εκατ. με ισχυρό μήνυμα” γράφει ότι σημαντική από νομικής αλλά και πολιτικής άποψης κρίνεται η απόφαση του ΕΔΑΔ σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους. Γράφει ακόμη ότι ανακοινώσεις για το θέμα της Αμμοχώστου αναμένονται κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν. Επίσης, αναφέρει ότι αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα στο Ισραήλ ότι η Delek ζητά 15 δολάρια ανά εκατ. BTU για να μας προμηθεύσει με φυσικό αέριο, τότε θα εξανεμιστούν οι ελπίδες για μια συμφέρουσα ενδιάμεση λύση.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τον τίτλο “Οπλίζονται οι ε/κ θέσεις” γράφει ότι ενισχύεται η θέση της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό και στις συζητήσεις που εγκαινιάζονται σήμερα στις διαπραγματεύσεις επί του κεφαλαίου αυτού μετά την απόφαση που έλαβε χθες το ΕΔΑΔ. Γράφει επίσης ότι θετική θα είναι και η τέταρτη αξιολόγηση της Κύπρου από την Τρόικα και ότι καθ’ οδόν προς εκταμίευση της πέμπτης δόσης βαδίζει η Κύπρος. Αναφέρει ακόμη ότι στην αγορά σέρβερ αξίας άνω των 600.000 ευρώ προχωρεί η Γενική Εισαγγελία για την καταχώρηση χιλιάδων εγγράφων που αφορούν το σκάνδαλο για την οικονομία.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ισχυρή Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο” γράφει ότι να υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή ενάντια στους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών και στην κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, για μια νέα πορεία στήριξης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Γράφει επίσης ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για εκποιήσεις περιουσιών. Η `Χ` σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι σήμερα οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό κατά των αβάστακτων κυβερνητικών μέτρων.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Σαράντα χρόνια μετά οι Τούρκοι καλούνται να πληρώσουν” αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ και σημειώνει ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου μέσα σε 18 μήνες ενώ σε περίπτωση που δεν το πράξει, τότε κάθε μέρα που θα περνά μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα της επιβάλλεται πρόστιμο. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι γυναίκα θα είναι η επόμενη διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αμμόχωστος και θέματα ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο.

The Cyprus Daily:  Με τίτλο “Καιρός να πληρώσει” αναφέρεται και αυτή η εφημερίδα στην απόφαση σταθμό του ΕΔΑΔ και γράφει ότι το ανώτερο Δικαστήριο της Ευρώπης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μεγαλύτερή του απόφαση διέταξε την Τουρκία να πληρώσει 90 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για την εισβολή και την κατοχή. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει για τη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από 50 χρόνια στην αρμενική εκκλησία στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο οι Κύπριοι είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ.