Ξεκίνησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Βρετανία

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος βρίσκεται βρίσκεται στο Λονδίνο από το απόγευμα της Δευτέρας , στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων έγινε η τελετή επίσημης υποδοχής, όπου τελέστηκε δοξολογία. Καλωσορίζοντας το Μακαριώτατο, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος τόνισε πως σε αυτή τη χώρα που αποτελεί νευραλγικό σημείο της ενωμένης Ευρώπης έχει βρει συνέχεια στην παράδοσή του ο απόδημος ελληνισμός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος ευχήθηκε επίσης να είναι «καρποφόρα και πλούσια» η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ιδίως ως προς την οργανωμένη προσπάθεια συλλογής δωρεών υπέρ των εργασιών ανακαίνισης της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα. «Η ομογένεια με χαρά και αγάπη θα συμβάλλει και έμπρακτα και με τις προσευχές της», συμπλήρωσε ο κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος δώρισε στον προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας και στη συνοδεία του Σταυρό της 75ετίας της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τόσο το Σεβασμιώτατο όσο επίσης τον Ύπατο Αρμοστή και τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε την αγάπη και το σεβασμό προς την Εκκλησία της Κύπρου και προς εμένα προσωπικά. Αισθανθήκαμε σαν να βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι», είπε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια εξήρε το «έργο ζωής» του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στη Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας τη «συνεχή προσφορά» του και το γεγονός ότι «έχει καταφέρει να πιάσει το σφυγμό της παροικίας».
«Η Εκκλησία ενώνει τους απόδημους με την πατρίδα τους. Αυτό το θεάρεστο έργο πρέπει να συνεχιστεί», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δηλώνοντας βοηθός και συμπαραστάτης.

Στη συνέχεια ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον έρανο που θα διεξαχθεί κατά την επίσκεψή του για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Όπως είπε, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο υποχρεώνει την Αρχιεπισκοπή να στραφεί προς την παροικία. «Η Εκκλησία έχει χάσει πέρα του ημίσεως του εισοδήματός της. Ενώ έχει μία τεραστίων διαστάσεων περιουσία δεν μπορεί να εκποιήσει κάποιο μέρος αυτής, γιατί ποιος θα την αγοράσει. Και έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ για να ζητήσουμε τη συμπαράσταση των αποδήμων μας που αγαπούν την πατρίδα, αγαπούν και σέβονται τον Απόστολο Ανδρέα. Είμαστε σίγουροι ότι θα τύχουμε της αμέριστης συμπαράστασης όλων των αποδήμων μας που ζουν εδώ στη Μεγάλη Βρετανία», ανέφερε ο Μακαριώτατος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «σύντομα θα δούμε συντηρημένο το μεγαλύτερο προσκύνημα που έχει η Κύπρος, τον Απόστολο Ανδρέα».

Κατέληξε στο σύντομο χαιρετισμό του με αναφορά στην ανάγκη «σωστής και λειτουργικής λύσης» στην Κύπρο, για να συνυπάρξουν όπως παλιά οι δύο κοινότητες, «ευτυχισμένες στη γη των πατέρων τους».

Ακολούθησε επίσκεψη και εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αγίας Παρασκευής στο Harrow, όπου παρατέθηκε και δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Την Τρίτη ο Μακαριώτατος θα γίνει δεκτός στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο κεντρικό Λονδίνο, πριν από τις συναντήσεις του με τον Επίσκοπο Λονδίνου Δρ Τσάρτρες και τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώνεται την Κυριακή.