Συνάντηση ΥΠΕΞ με Τζον Κέρυ – Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην αμερικανική πρωτεύουσα και σήμερα στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 το απόγευμα ώρα Κύπρου) συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρυ, τον οποίο θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κυρίαρχο θέμα της ατζέντας είναι επίσης τα ΜΟΕ και πώς θα βοηθήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό το πρίσμα και της αναμενόμενης εξαγγελίας, στη διάρκεια της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ενός μικρού πακέτου που περιλαμβάνει την είσοδο εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι, τη χρηματοδότηση από τους Αμερικανούς ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής και την αποναρκοθέτηση τριών ναρκοπεδίων. Οι Αμερικανοί θεωρούν αυτό το πακέτο «το πρώτο βήμα για περισσότερα ΜΟΕ».

Επίσης συζητηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τα ενεργειακά, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό.

Στη συνάντηση θα παρακαθίσουν από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, ο βοηθός υφυπουργός για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χότσταϊν κι η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι.

Πριν τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ο Τζον Κέρυ θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο δεν μεταβάλλει τα σχέδια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί επίσης τη νήσο σύντομα.

Αργά το βράδυ πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής επιτροπής και να παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής (AIPAC), συνάντηση μιας ώρας με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν (στην οποία θα συζητηθούν και ζητήματα της επίσκεψης του αντιπροέδρου στην Κύπρο) και συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ κι άλλα μέλη της επιτροπής.