Τα καλύτερα βότανα για αντιμετώπιση των φλεγμονών

Διάφορα βότανα διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα, η τενοντίτιδα και γενικώς των προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις του σώματος και άλλες φλεγμονές.

Οι φλεγμονές, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από δυνατούς πόνους, πρήξιμο και κοκκίνισμα, που δυσκολεύουν αφάνταστα την καθημερινότητα του ασθενούς. Αν μάλιστα οι φλεγμονές δεν ελεγχθούν έγκαιρα, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ιστών και χρόνιους πόνους.

Τα βότανα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές είναι δεκάδες. Ας δούμε μερικά:

Κουρκουμάς – κιτρινόριζα

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό που περιέχεται στο βότανο, χωρίς βεβαίως να υστερεί σε άλλες ωφέλιμες ουσίες, αφού έχει σημαντική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, στερόλες, αλκαλοειδή και διτερπένια. Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικες, αντιισχαιμικές ιδιότητες και επιβραδύνει εκφυλιστικές νόσους όπως το αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του, είναι ανάλογη της κορτιζόνης, σε αυτό συμφωνούν και οι εργαστηριακές μελέτες. Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση κουρκουμά προκαλεί στον άνθρωπο υποχώρηση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και φλεγμονών σε πειραματόζωα.

Καταναλώνεται ως μπαχαρικό προσθέτοντας απλώς μικρή ποσότητα στα φαγητά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως σε μορφή σκόνης δεν δίνει καμία γεύση στις συνταγές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ρόφημα, για να ωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά του.

Πιπερόριζα – Τζίντζερ

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο που δρα κατά της αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας και φλεγμονές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις. Τα αντιφλεγμονώδη βότανα περιέχουν ουσίες και αιθέρια έλαια που ασκούν αναλγητική δράση. Αυτό συμβαίνει και με την πιπερόριζα, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους και μυϊκούς σπασμούς.

Πιπέρι Cayenne

Κάποιοι το γνωρίζετε ως τσίλι και είναι καυτερή κόκκινη πιπεριά που είναι ευρέως διαδεδομένη σε συνταγές μαγειρικής. Η καυτερή του ιδιότητα προέρχεται από την καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει θερμαντικές ιδιότητες αρκετά καταπραϋντικές ενάντια στους μυϊκούς πόνους και αρκετών ακόμη παθήσεων. Η λίστα δε σταματά εδώ, αφού μέσα στο πιπέρι καγιεν, ποικιλίας τσίλι, περιέχονται ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως βιταμίνες Α,C,E,K,B6, μαγνήσιο και β-καροτένιο που είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.

Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί από έρευνες πως έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Ο συνδυασμός με τη βιταμίνη Α, που είναι γνωστή για τις ιδιότητες στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, κατατάσσουν το πιπέρι cayenne ως ένα από τα πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη βότανα που υπάρχουν στη φύση.

Αγριοκαστανιά
Η χρήση του κάστανου έχει καλή αντιφλεγμονική δράση κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαταραχές της φλεβικής κυκλοφορίας, όπως είναι οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες

Βελανιδιά
Η φλούδα της βελανιδιάς, που είναι το μέρος του δέντρου με τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλη ποσότητα τανίνης, η οποία έχει άσχημη μυρωδιά και δυνατή γεύση. Το αφέψημα της φλούδας είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των φλεγμονών και των οιδημάτων του τραχήλου της μήτρας.

Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος είναι δέντρο ιθαγενές της Τασμανίας που μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 50 μέτρα. Περιέχει κινεόλη σε ποσοστό 70%, αλκοόλες, κουμιναλδεΰδη, αρωμαδενδρίνη και πινένια. Το ευκαλυπτέλαιο είναι το συστατικό που έχει θεραπευτική δράση κατά των φλεγμονών του αναπνευστικού συστήματος, του πονόλαιμου και του άσθματος.

Καρυδιά
Τα αρωματικά φύλλα της περιέχουν τανίνη, πτητικά έλαια, χρωστικές ουσίες και μια αλκαλική ουσία, τη γιουγκλόνη. Ο καρπός περιέχει παχύ έλαιο σε ποσοστό 40% – 50%, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και κοβάλτιο. Το πυκνό αφέψημα των φρέσκων φύλλων είναι πολύ ευεργετικό σε περιπτώσεις φλεγμονής των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όπου είναι απαραίτητες οι πλύσεις.

Κολοκυθιά
Η γλυκιά κολοκύθα είναι ένα φυτό με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες και σπουδαία δράση κατά των φλεγμονών. Η ψημένη σάρκα της γλυκιάς κολοκύθας χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό φάρμακο, ενώ ο ωμός πολτός χρησιμοποιείται με μαλακτικά καταπλάσματα κατά των εγκαυμάτων και κάποιων επιπόλαιων φλεγμονών. Επιπλέον, το γαλάκτωμα από τα σπέρματα της γλυκιάς κολοκύθας χρησιμοποιείται κατά των φλεγμονών του πεπτικού σωλήνα, της ουρήθρας και της κύστης.

Λεμονιά
Είναι ένα από τα πιο γνωστά δέντρα με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες. Ο χυμός του λεμονιού είναι αντισηπτικός, αντιβακτηριδιακός και απολυμαντικός. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικό φάρμακο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, το άσθμα, τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι ένα από τα σχετικά λίγα φυτά με θεραπευτική δράση που ήταν άγνωστα στους γιατρούς της αρχαίας Ελλάδας. Τα φύλλα της μελιτζάνας, ως κατάπλασμα για εξωτερική χρήση, έχουν μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες, κυρίως για περιπτώσεις που αφορούν αιμορροΐδες,

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Το σκόρδο ευεργετεί τον οργανισμό προλαβαίνοντας λοιμώξεις όπως η γρίπη, η φυματίωση και η βρογχίτιδα, καθώς και άλλες λοιμώξεις των πνευμόνων και των εντέρων. Η καλύτερη συνταγή είναι να φαγωθεί ωμό, ενώ για όσους φοβούνται την έντονη μυρωδιά του, αυτή εξουδετερώνεται με μαϊντανό, μήλο, σπόρους γλυκάνισου ή κάρδαμο.

Πορτοκαλιά
Η πορτοκαλιά είναι διάσημη για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει αιθέρια έλαια, ενώ ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, D, A και Ρ, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και νατρίου. Κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C το πορτοκάλι θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος.

Αλόη
Η ρητίνη κάποιων ποικιλιών αλόης είναι αρωματική και έχει αντιμυκητική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τις τελευταίες δεκαε­τίες δεν υπάρχει ανάγκη για την οικιακή παρασκευή αλοιφών ή αφεψη­μά­των, αφού η αλόη βρίσκεται πολύ εύκολα σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα.