Τα “Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν” ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση

Παρακλάδι του ΡΚΚ, τα  «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν»  ανέλαβαν την ευθύνη για τη διπλή επίθεση που προκάλεσε 38 θανάτους στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ του Σαββάτου.

Δύο μέλη των TAK «διενήργησαν με σχολαστικότητα  τη διπλή ταυτόχρονη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 22:30  μπροστά στο στάδιο Vodafone Arena και το πάρκο Macka», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. «Οι δύο σύντροφοί μας έπεσαν ηρωικά σαν μάρτυρες σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσαν οι TAK.

Τουλάχιστον 38 οι νεκροί και 155 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι, ανάμεσά τους 30 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και 155 είναι οι τραυματίες από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η μία προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο και η άλλη από καμικάζι χθες βράδυ κοντά στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, σε πολυσύχναστη συνοικία κοντά στον Βόσπορο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν υποδείξει από πολύ νωρίς το PKK ως υπεύθυνο για τη διπλή επίθεση.

Η TAK πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει την ταυτότητα των δύο μελών της που πραγματοποίησαν την επίθεση «τις επόμενες ημέρες». Η ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση έκανε λόγο για έναν απολογισμό «σχεδόν 100 νεκρών αστυνομικών και εκατοντάδων άλλων που τραυματίστηκαν» κατά τη διπλή επίθεση.

Η TAK έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων φέτος: για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), για μια επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 θάνατοι) και για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Ερντογάν: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας «μέχρι το τέλος», ενώ συγκάλεσε και έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις δυνάμεις ασφαλείας και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, σε κοινή δήλωσή τους στη Βουλή.