Τέλος του χρόνου η ψήφιση των νομοσχεδίων για τους εκ μητρογονίας

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια για πλήρη εξίσωση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες, με την Κυβέρνηση να έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για οριστική διευθέτηση του θέματος πριν από το τέλος του 2013.

Το όλο θέμα συζητήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά είπε ότι παρά την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην ετοιμασία των νομοσχεδίων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα φτάσουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Η κ. Κουκουμά δήλωσε ωστόσο πως είναι σημαντικό επίσης να ξεκαθαρίσει το ύψος της μείωσης των χορηγιών και να καθοριστούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε γνωρίζουν τόσο οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες όσο και οι εκ πατρογονίας τι ωφελήματα θα έχουν. Έκανε παράλληλα λόγο για σύγχυση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα λόγω των τοποθετήσεων των αρμοδίων.

Ανέφερε ακόμη ότι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επικαλέστηκαν την Τρόικα και την απαίτηση της να μην υπάρχουν λίστες αναμονής στα διάφορα στεγαστικά σχέδια «φαίνεται ότι πάει περίπατο γιατί τελικά οι λίστες αναμονής φαίνεται ότι θα αυξηθούν από τη στιγμή που και χτες ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ότι το κονδύλι που αφορά τους πρόσφυγες θα παραμείνει το ίδιο και θα το μοιράζονται όλοι όσοι μπορεί να είναι δικαιούχοι».

«Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ποιού ύψους θα είναι το κονδύλι ή με ποιο τρόπο τελικά θα διαμοιράζεται» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα μπορούν όλοι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες να αποκτήσουν προσφυγική ταυτότητα, υποδεικνύοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες να γίνουν γνωστές όταν κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να στηρίζει την επίλυση εκείνου του θέματος αρχής ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ παιδιών εκ μητρογονίας με παιδιά πατρογονίας, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι «η άρση αυτής της διάκρισης με βάση την απόφαση της Κυβέρνησης θα πρέπει το συντομότερο να τερματιστεί» και εξέφρασε ικανοποίηση για λοιπόν το χρονοδιάγραμμα που διαβίβασε σήμερα η Κυβέρνηση μέσω του ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι τα τέσσερα τροποποιητικά νομοσχέδια θα είναι το συντομότερο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής έτσι ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς η άρση αυτής της διάκρισης να αποτελέσει παρελθόν.