Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους Αρχηγούς Κομμάτων

Για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και της μεθοδολογίας που αφορούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καθώς και για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη του Προέδρου με τους Αρχηγούς των Κομμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι η σύσκεψη αφορούσε κατά κύριο λόγο τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων συγκεκριμένα για τη συνάντηση που είχε στις 15 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι. Ενημέρωσε επίσης και για τη συνάντηση με τους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου και ενημέρωσε και για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσαν και κάποια θέματα της οικονομίας», είπε, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε, επίσης, για τη συνάντηση που είχε με την κα. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ, τον κ. Κάμερον, ενώ η συζήτηση, όπως σημείωσε, επεκτάθηκε και στην κοινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους κύριους Ρομπάι και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και γύρω από τις διαβουλεύσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και έγινε συζήτηση για το τι συμβαίνει με τα θέματα του κοινού ανακοινωθέντος και της μεθοδολογίας που αφορούν την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι το κοινό ανακοινωθέν με τα παρόντα δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα εκδοθεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται, λέγοντας ότι  όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί και από τον ίδιο τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, «είναι σημαντικές και σκληρές οι διαβουλεύσεις και ελπίζουμε να καταλήξουμε το συντομότερο για να έχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε δηλαδή μια επανέναρξη το διαλόγου στη σωστή βάση και όχι επανέναρξη διαλόγου για χάρη του διαλόγου. Ο στόχος», σημείωσε, «είναι να υπάρχουν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο διάλογος να ξεκινήσει σωστά και να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του ΑΚΕΛ στο θέμα. «Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, έτσι ώστε η διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας να έχει τη δυνατότητα να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει», είπε, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να πηγαίνουμε με τα μεγαλύτερα δυνατά διαπραγματευτικά μας όπλα και δυνατότητες «και ως γνωστόν ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο δίνει τη δυνατότητα στο διαπραγματευτή να είναι πιο δυνατός στην καθ’ αυτή διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που φαίνεται επιβεβαιώνουν παρέμβαση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε ό,τι αφορά το θέμα ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όχι μόνο περιττεύουν αλλά πλεονάζουν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των επισκέψεων των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες μέρες να οριστικοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις. Πάνω σε αυτό, όπως είπε, έγινε σήμερα συζήτηση γύρω από τη νομική ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή. «Έχουν κατατεθεί ονόματα και κάποια από αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Όμως, επειδή σήμερα έχουν σταλεί συγκεκριμένες επιστολές αποδοχής από τους ίδιους δεν θα ήθελα να ανακοινώσω τα ονόματα», κατέληξε.