Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από τον Λαβρόφ

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου επανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρώσος ΥΠΕΞ o κ. Λαβρόφ έδειξε την κατανόησή του σε πολιτικό επίπεδο αλλά δεν δεσμεύτηκε σε οικονομικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου ο έλληνας πρωθυπουργoύς είχε αποστείλει επιστολή με προσωπικό παραλήπτη το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν θέτοντας το θέμα.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στα πρότυπα των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη

Υποδεχόμενος το ρώσο υπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς επισήμανε τις στενές σχέσεις των δυο χωρών, ενώ έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε επίσης τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η ελληνορωσική συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

«Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στην οικονομία. Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε, σε ηθικό επίπεδο, αλλά και με την προώθηση του εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά φιλία» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» που συνδέει τις δύο χώρες, αλλά στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 1 εκατομμύριο.

Ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Νωρίτερα, ο ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει πολύ καλά στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά θέλει να τον επεκτείνει και σε άλλους τομείς, κάνοντας ενδεχομένως έμμεση αναφορά στην ενέργεια.

Θα υπάρξουν και συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο κτίριο της Ρωσικής πρεσβείας.