Τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ

Βαρύ είναι το τίμημα που θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία των επώδυνων μέτρων στη Βουλή, απ’ όπου «έφυγε» με 6 βουλευτές λιγότερους. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες με πολλούς να κάνουν λόγο για διάλυση του κόμματος και αρκετούς βουλευτές να έχουν ήδη «εξασφαλίσει» την επόμενη πολιτική τους κίνηση.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επέλεξε να απέχει από την χθεσινή ψηφοφορία, εξηγώντας την στάση του με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα όπου έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας» των τριών δυνάμεων που
στηρίζουν την κυβέρνηση, ζητώντας τον επανακαθορισμό της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με αυτήν.

Δήλωνε πάντως ως αυτονόητο εκ μέρους του το «ναι» επί της γενικής αρχής του προϋπολογισμού που ψηφίζεται την Κυριακή, καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ΚΟ ομάδα του κόμματος μετρά έτσι 27 βουλευτές, ενώ πολιτικά, το μεγαλύτερο βάρος συγκεντρώνει η απομάκρυνση από αυτό του Κώστα Σκανδαλίδη, ιστορικού στελέχους του κόμματος και με μεγάλα ερείσματα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Αργά χθες τη νύχτα διαγράφησαν από την ΚΟ οι κ.κ. Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστατίδης που καταψήφισαν τα μέτρα και η Άντζελα Γκερέκου, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Μάρκος Μπόλαρης που δήλωσαν «παρών».

Ηταν μια αναμενόμενη απομάκρυνση τους από το κόμμα μετά την «εντολή» Βενιζέλου για ψήφιση των μέτρων και την απόφαση του να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Πορεία εκτός ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χαράξει και  Ανδρέας Λοβέρδος, το αμέσως επόμενο διάστημα,  κατάσταση που αναγκάζει τον Ευ. Βενιζέλο να λάβει άμεσα μέτρα.. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές, από την αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ως τα «οργανωτικά» του κόμματος που θα πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα στην πορεία του κόμματος προς το συνέδριό του, που έχει ανακοινωθεί για τον προσεχή Φεβρουάριο και την συμμετοχή του με πολιτικά στελέχη πια στην κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε ενοχλημένος απο τη διαγραφή του απο το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το έχει υπηρετήσει από το 1974 και πως δεν πήγε σε αυτό όταν «μοίραζαν καρέκλες». «Αυτή την ιστορία δεν μπορεί να τη διαγράψει κανείς», είπε, προσθέτοντας πως θα αγωνιστεί για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ την ψυχή του.