Νταβούτογλου: Το ΝΑΤΟ θα εγκαταστήσει “patriots” στην Τουρκία

Την απόφαση του NATO να εγκαταστήσει συστοιχίες πυραύλων Patriot στο έδαφος της Τουρκίας,  αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Αχμέτ Νταβούτογλου, από τις Βρυξέλλες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τούρκους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με  δημοσίευμα του Associated Press, που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές,

το ενδεχόμενο χρήσης πυραύλων Patriot, πάντα υπό την «ομπρέλα του NATO», αποσκοπεί στην ασφάλιση ζωνών εντός της γειτονικής Συρίας, προκειμένου να προστατευθούν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και ο άμαχος πληθυσμός από τα πυρά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο, κάνουν λόγο για αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ με την αιτιολογία, οτι οι μάχες στα σύνορα της με τη Συρία απειλούν την ασφάλεια των τούρκων πολιτών που ζούν στην περιοχή.

Το σύστημα Patriot είναι ένα ευκίνητο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, αμερικανικής κατασκευής και έχουν ακτίνα δράσης τα 910 χιλιόμετρα. Η  εγκατάσταση τέτοιων όπλων, υπό την αιγίδα του NATO, κοντά στα τούρκο-συριακά σύνορα δεν θεωρείται τυχαία καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «προετοιμασία» της Συμμαχίας για  έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση.