Σ. Μαλάς: “Το υπουργείο Υγείας δεν συγκάλυψε κανέναν”

Με γραπτή δήλωσή του ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς και απαντώντας σε αναφορές για “συγκάλυψη του θέματος των υπερωριών, που προέκυψε από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2012” αναφέρει ότι “όλες οι ενέργειες του Υπουργείου έγιναν στη βάση των εισηγήσεων του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη”.

Ο κ. Μαλάς διαβεβαιώνει ότι καμία ενέργεια του Υπουργείου Υγείας δεν έγινε για να συγκαλύψει τον οποιοδήποτε και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να διαλευκανθεί το όλο θέμα και αν κριθεί αναγκαίο να προχωρήσει στην διερεύνηση του θέματος από την αρχή.

Εκφράζει, παράλληλα, απορία για την έκταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την ελλιπή εξέτασή του, και προσθέτει πως “είναι επίσης άξιον απορίας πώς δεν δόθηκε καθόλου δημοσιότητα στα πολύ θετικά ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, που αφορά την περίοδο 2012, όπως την αναθεώρηση των διαδικασιών που αφορούσαν την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και την εντυπωσιακή μείωση των δαπανών με εξοικονομήσεις εκατομμυρίων ευρώ”.

“Προφανώς γιατί καθετί θετικό από το έργο της προηγούμενης διακυβέρνησης πρέπει να παρασιωποιείται και να αναδεικνύονται θέματα που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίζουν το κοινό από τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας”, είπε.

Ο κ. Μαλάς εξηγεί στη δήλωσή του ότι αφού παρέλαβε το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας από το Δρ. Καισή, με πρόταση του το Υπουργικό Συμβούλιο, διόρισε στις 18/10/2011 την κ. Πετρίδου ως ερευνών λειτουργό, για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους δύο γιατρούς που αναφέρει στην έκθεση του ο κ. Καισής, προσθέτοντας ότι η έρευνα της κ. Πετρίδου δεν ολοκληρώθηκε και η ίδια εισηγήθηκε το διορισμό ποινικών ανακριτών πλαισιωμένων από άτομα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου, εισήγηση την οποία υιοθέτησε ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς το Υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 14/12/11, ζητώντας ταυτόχρονα διακοπή της πειθαρχικής έρευνας.

Επίσης, αναφέρει πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Υγείας, στις 02/01/2012, με γραπτές εντολές έδωσε οδηγίες σε αρμόδιο λειτουργό όπως συνεννοηθεί με την Νομική Υπηρεσία για τη διαδικασία ορισμού ποινικών ανακριτών και διαβούλευση με Γεν. Ελεγκτή/Γεν Λογιστή, για τον ορισμό ατόμων, που θα συγκροτούσουν την ομάδα.

“Η ενέργεια αυτή του Γεν. Διευθυντή δεν είδε το φως της δημοσιότητας και δεν αναφέρεται ούτε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (επισυνάπτεται η σχετική επιστολή με το χειρόγραφο σημείωμα του ΓΔ). Ούτε και έγινε αναφορά στην Επιτροπή Ελέγχου για τις ενέργειες αυτές του Υπουργείου”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι με νέα επιστολή, ημερομηνίας 24/02/2012, ο Γενικός Εισαγγελέας υιοθετεί την άποψη διεξαγωγής ευρύτερης διοικητικής έρευνας για το όλο σύστημα των υπερωριών, η οποία και ολοκληρώθηκε με συγκεκριμένες εισηγήσεις, για να προσθέσει πως αυτή επιστολή δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας.

Επίσης, ο κ. Μαλάς αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν διέκοψε την ποινική διαδικασία, αλλά διέκοψε την πειθαρχική έρευνα, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα με την πρώτη του επιστολή, σημειώνοντας πως την εξουσία διάταξης ποινικής έρευνας ή τη διαφοροποίηση της αρχικής εισήγησης για διεξαγωγή ποινικής έρευνας την είχε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στη συνέχεια διερωτάται πώς σε μια περίοδο που τα κρατικά νοσηλευτήρια υπόκεινται μια τεράστια πίεση παρουσιάζεται μια εικόνα απαξίωσης, όταν το κράτος αποφάσισε το 2012 ότι αυτά θα πρέπει να ενισχυθούν, για να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά ενός ΓΕΣΥ.

“Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που κρατικοί γιατροί εγκαταλείπουν το δημόσιο και ιδιωτεύουν σε μια περίοδο αβεβαιότητας στην οικονομία. Τελικά τι επιδιώκουμε; Μήπως την αποψίλωση του δημόσιου τομέα για να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και την μεταφορά όσο περισσοτέρων υπηρεσιών στα χέρια ιδιωτικών;”, διερωτάται.

Καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία για το χειρισμό του όλου θέματος από το Υπουργείο Υγείας, ενώ καλεί, παράλληλα, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών όπως ζητήσει πληρέστερη ενημέρωση και να εξετάσει εάν το κόστος των υπερωριών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι απαγορευτικό και συνακόλουθα να εξετάσει εάν η αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά κέντρα για επεμβάσεις που προσφέρονται στο δημόσιο είναι προς το συμφέρον της υπηρεσίας.

Τέλος, εκφράζει τη συμπαράσταση του προς το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τους διαβεβαιώνει ότι ως πρώην Υπουργός της Υγείας, “δεν θα συρθεί σε αυτό το παιγνίδι απαξίωσης του αξιόλογου έργου που επιτελούν”.