Να λειτουργήσει ο θεσμός του Επιτρόπου διαμεσολάβησης ζητεί το ΔΗΚΟ

Μη εξυπηρετούμενα ένα στα δύο δάνεια είναι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ και καλεί την την κυβέρνηση να εισακούσει την εισήγηση μας για επαναδιαπραγμάτευση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Παράλληλα, εκφράζοντας την απογοήτευση του, διότι ακόμη δεν έχει λειτουργήσει ο θεσμός του Επιτρόπου για διαμεσολάβηση στην αναδιάρθρωση δανείων, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι “με ιδιαίτερη ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ολοένα και αυξάνονται (€26,8 δις). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ένα στα δύο δάνεια κρίνεται ως μη εξυπηρετούμενο”.

“Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση -έστω και τώρα- να εισακούσει την εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος για επαναδιαπραγμάτευση του κρίσιμου αυτού ζητήματος και των οδηγιών, που διέπουν τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οφείλουμε, όμως, παράλληλα να εκφράσουμε την απογοήτευση μας, διότι ο σημαντικός θεσμός του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, παρά του ότι έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία από το 2010 ακόμη δεν έχει συσταθεί και δεν έχει λειτουργήσει. Ως αποτέλεσμα, οι Κύπριοι δανειζόμενοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης για την αναδιάρθρωση των δανείων τους αυτήν την κρίσιμη περίοδο” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι “σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, επειδή ακριβώς κινδυνεύουν τα σπίτια του κόσμου, δεν δικαιολογείται η όποια καθυστέρηση. Οι τράπεζες πρέπει να εξαναγκαστούν να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λειτουργήσει το θεσμό του Επιτρόπου. Ο κόσμος πρέπει να προστατευτεί”.