Φ. Πατσαλής: Καταγραφή 330 περιστατικών καρκίνων του παχέος εντέρου ανά έτος

Από το 2006 μέχρι το 2010 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 330 καρκίνοι του παχέος εντέρου ανά χρόνο όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής με βάση τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας,.

Σε χαιρετισμό του, για την επέκταση του πιλοτικού Προγράμματος Ανίχνευσης Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στο Δήμο Δρομολαξιάς- Μενεού, ο κ. Πατσαλής είπε πως το Υπουργείο του φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως είπε, “με βάση τις ευρωπαϊκές παραινέσεις του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2011 και ακολουθώντας τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, η Κύπρος έχει σήμερα αναπτύξει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημειώνοντας πως αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση του Υπουργείου, αλλά εκτίμηση των επιστημών του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι χαρακτήρισαν το Πρόγραμμα που ανέπτυξε και εφαρμόζει η Κύπρος, ως ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα.

“Προς τούτο, επισκέφτηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο εφαρμογής του. Στόχος μας μέσω της λειτουργίας του πληθυσμιακού Προγράμματος, η μείωση της θνητότητας κατά 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί πρότυπο κρατικής και ιδιωτικής συνεργασίας μέσω της αγοράς από το κράτος υπηρεσιών από ιδιώτες γαστρεντερολόγους, ως μέτρο άμεσης λύσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών”, είπε.

Πρόσθεσε πως τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του προγράμματος, που εφαρμόστηκε στους Δήμους Αθηένου και Αραδίππου είναι ενθαρρυντικά, αφού όπως σημείωσε από τα 1146 δείγματα που εξετάστηκαν, ανιχνεύτηκαν σε προκαρκινική ή καρκινική κατάσταση 56 συμπολίτες μας.

Ο κ. Πατσαλής είπε πως άξονας του Υπουργείου του παραμένει πάντοτε ο πολίτης και μέλημά τους είναι η ευημερία του, για να προσθέσει πως “ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Υγείας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο γύρω από τον καρκίνο”.

“Το Σχέδιο εδράζεται σε 4 βασικούς πυλώνες”, είπε, “την πρόληψη, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την ανακουφιστική φροντίδα και την έρευνα. Το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή του Καρκίνου και οι σχετικοί Μη Κυβερνητικοί Φορείς συνεργάζονται, ώστε το αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας να συμβάλει καταλυτικά στην ολιστική αντιμετώπιση της νόσου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ως Υπουργείο αναπτύξει και εμπλουτίσει εξαίρετα προγράμματα αγωγής της υγείας, όπως κάπνισμα, διατροφή, άσκηση”.

Καταληκτικά, ανέφερε πως τα προγράμματα αυτά προωθούνται από τους λειτουργούς υγείας της σχολιατρικής υπηρεσίας, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας στον υγιεινό τρόπο ζωής, σημειώνοντας παράλληλα ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, με θέμα τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων.