Σύσκεψη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την Λάρνακα στο Βασιλικό

Σ. Χάσικος: «Η παρούσα Κυβέρνηση έχει περάσει από τα λόγια στην πράξη»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην Λευκωσία, σύσκεψη της εξ Υπουργών Επιτροπής για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού. Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, ενώ ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του. Συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμος Λάρνακας, ο Δήμος Λιβαδιών και εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων από την Λάρνακα στο Βασιλικό, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εκείνο που γνωρίζουμε είναι τι προβλέπουν τα διατάγματα. Για μεν τα πετρελαιοειδή μιλούμε για αρχές του 2018 και για το υγραέριο αρχές του 2019. Παλεύουμε με τις διαδικασίες, έτσι ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση εντός των ημερομηνιών που προβλέπουν τα διατάγματα. Για αυτό και απαιτείται συνεργασία από όλους και σε επίπεδο κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και των εταιρειών. Η Λάρνακα και τα Λιβάδια που επηρεάζονται άμεσα, είναι εδώ και παρακολουθούν. Το έχουμε θεσμοθετήσει. Θα συμμετέχουν σε μια Επιτροπή Παρακολούθησης μαζί με εκπροσώπους των κυβερνητικών τμημάτων, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς προχωρούν οι διαδικασίες, πού υπάρχουν προβλήματα και πώς επιλύονται».

Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και πώς προχωρούμε μέχρι στιγμής, ο κ. Υπουργός είπε: «Πάμε καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρισκόμαστε 100% εντός των στοχεύσεων που έχουμε θέσει. Αναφύονται προβλήματα, τα οποία επιλύονται ή δρομολογούνται προς επίλυση. Αλλά, αυτό που θέλω να κρατήσουμε είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει περάσει από τα λόγια στην πράξη, με τα όσα προβλήματα έχουμε».

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση γιατί κάνει συνεχώς αναφορά σε οδικό χάρτη, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είπε τα ακόλουθα: «Ο οδικός χάρτης είναι σημαντικός γιατί σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται πολλοί φορείς. Πρέπει να γνωρίζουμε πότε και πώς θα γίνει μια εργασία, έτσι ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό, για να είναι εφικτό, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ο Υπουργός Εσωτερικών μάς είπε ότι καταρτίστηκε ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας αποσταλεί και αν έχουμε τα οποιαδήποτε σχόλια θα επικοινωνήσουμε για διευκρινίσεις. Παράλληλα, θα είμαστε μέλος αυτής της Ομάδας Παρακολούθησης».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Χάσικος επεσήμανε ότι ένα άλλο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκε σήμερα η σύσκεψη είναι και το θέμα της ασφάλειας, αρχής γενομένης από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επίσης, με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται για το νέο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, το οποίο είναι υψηλού κινδύνου. «Με δεδομένο τα όσα δυσάρεστα ζήσαμε με την έκρηξη στο Μαρί», πρόσθεσε, «θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να έχουμε στον συγκεκριμένο χώρο ή πλησίον αυτού πυροσβεστικό σταθμό για να είναι σε θέση να συνδράμει άμεσα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν είναι περίπτερο ή κατάστημα που θα μετακινήσουμε, αλλά τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου, που είναι ο πνεύμονας της οικονομίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της μετακίνησης αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι. Και η καθυστέρηση που υπήρχε με προηγούμενες κυβερνήσεις –χωρίς να δίνω συγχωροχάρτι- έγκειται σε αυτή τη δυσκολία».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητά ο Δήμος Λάρνακας, ο κ. Βύρας δήλωσε τα εξής: «Δεν ζητούμε μόνο αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό που πρώτιστα θέλουμε είναι την πλήρη αποξήλωση και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος, η πόλη της Λάρνακας πρέπει να πάρει ανταλλάγματα με τον οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιαδήποτε μορφή».