Σόιμπλε: Η πολιτική εξυγίανσης στην Ευρωζώνη φέρνει αποτελέσματα

Η πολιτική εξυγίανσης ήδη φέρνει αποτελέσματα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ότι η πολιτική λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της.

«Κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης. Λέω πάντα ότι η ανεργία των νέων συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε πιο άμεσα αποτελέσματα και να κάνουμε περισσότερα. Το πρόβλημα όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάληψη νέων χρεών που ήταν άλλωστε το αίτιο της κρίσης που σήμερα βιώνουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Όπως είπε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική που έχουμε χαράξει, της πολιτικής εξυγίανσης των δημοσιονομικών», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει ήδη αποτελέσματα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Στην αρχή της θητείας της, η νυν κυβέρνηση στο Βερολίνο είχε έλλειμμα 86 δισ. ευρώ και ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας». Παρά ταύτα, όπως λέει, το έλλειμμα μειώθηκε εν τω μεταξύ αισθητά ενώ και η ανεργία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την Επανένωση.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτυγχάνεται με την έκδοση χρήματος ή την ανάληψη νέων χρεών, αλλά με τη σταδιακή διόρθωση των κακώς κειμένων.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ο κ. Σόιμπλε απαντά καταρχήν ότι αυτό είναι δουλειά της Κομισιόν σε συνεργασία με τις εκάστοτε χώρες για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι οι σχετικές συμφωνίες είναι αρκετά ελαστικές. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει», λέει ο κ. Σόιμπλε στέλνοντας στο σημείο αυτό και ένα σαφές μήνυμα προς τη γειτονική Γαλλία:

«Ο Γάλλος συνάδελφός μου λέει τα ίδια», όπως τονίζει. «Η Γαλλία θα πρέπει φυσικά να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει υψηλά διοικητικά και μισθολογικά κόστη, και αυτό το γνωρίζει και η ίδια η Γαλλία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί», παραδέχεται ο κ. Σόιμπλε, αλλά «βήμα βήμα», όπως λέει. Και όταν αυτό γίνεται αξιόπιστα, τότε μπορεί να είναι κανείς πιο ελαστικός στο ερώτημα πότε ακριβώς θα πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα. Κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει ποτέ αυτό, ούτε η γερμανική κυβέρνηση».

Υποστήριξε ακόμη ότι είναι ανθρώπινο να επιρρίπτεις την ευθύνη των προβλημάτων σου σε άλλους. «Για ορισμένους η Γερμανία ενδείκνυται στην παρούσα φάση γι΄ αυτό. Πρόκειται όμως για ανοησίες που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων, με συνέπεια να οδηγείται κανείς σε λανθασμένες αναλύσεις και όχι στη σωστή θεραπεία».

«Γι΄ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού: Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον», κατέληξε.