Βουλή: Μείωση ενοικίων κατά 25% για ένα χρόνο

Την πρόταση για μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης συζήτησαν οι Επιτροπές Εσωτερικών και Εμπορίου

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Βουλή για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και προσωρινή μείωση ενοικίων κατά 25% για ένα χρόνο, συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι οι ΜμΕ, οι οποίες υφίστανται σήμερα τα δεινά της οικονομικής κρίσης και οδηγούνται καθημερινά σε κλείσιμο, πρέπει να κρατηθούν όρθιες. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους, είτε αυτό αφορά τον ηλεκτρισμό, είτε τα ενοίκια.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η μείωση των ενοικίων είναι προς το συμφέρον τόσο των ιδιοκτητών όσο και των επιχειρήσεων, και είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια «λελογισμένη τιμή ενοικίων». Ανέφερε ότι σε διαφορετική περίπτωση, με το κλείσιμο των ΜμΕ, τόσο η ΑΗΚ όσο και οι ιδιοκτήτες δεν θα εισπράττουν τίποτα.

Ερωτηθείς πως θα προχωρήσει η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η πρόταση συζητείται και από τη Νομική Υπηρεσία, για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης και ορθής πρότασης. Είπε τέλος ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να συμβάλει στην επιβίωση των ΜμΕ, στο εισόδημα των ιδιοκτητών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε από την πλευρά του ότι η πρόταση για μείωση των ενοικίων είναι ένα προσωρινό μέτρο. Η μείωση, πρόσθεσε, μπορεί να αφορά εκείνα τα ενοίκια, όπου δεν υπήρξε το τελευταίο διάστημα μονομερής συμφωνία για μείωση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή ή, εφόσον υπήρξε μείωση, τότε αυτή να συνυπολογίζεται για να φτάσει στο 25%.

Παράλληλα είπε ότι το μέτρο θα πρέπει να αφορά όσους ενοικιαστές έχουν τακτοποιημένες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Όλα αυτά, είπε, μπορούν να συμπεριληφθούν για να καταστεί πιο αποδοτική η πρόταση, ενώ πρόσθεσε ότι «απόλυτα δίκαιη δεν μπορεί να είναι». Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν είναι δουλειά της Βουλής να προβεί σε κατηγοριοποιήσεις των επιχειρήσεων για να εξαιρεθούν κάποιοι του μέτρου, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.

Είπε εξάλλου ότι η πρόταση νόμου τυγχάνει της υποστήριξης όλων των πολιτικών παρατάξεων στο Κοινοβούλιο και ζήτησε την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων.

Ερωτηθείς αν η πρόταση νόμου αντίκειται στο Σύνταγμα, είπε ότι αυτό συμβαίνει πιθανότατα, εφόσον επικρατούν ομαλές συνθήκες. Διερωτήθηκε παράλληλα ποια συνταγματική πρόνοια προβλέπει κούρεμα καταθέσεων ή απαγόρευση απόσυρσης καταθέσεων.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε από την πλευρά του ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Όπως είπε, με την πρωτοφανή κρίση, χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια να περισώσει την επιχείρηση του ο κάθε επιχειρηματίας, επιχειρεί να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας, ενώ είπε ότι ένα σημαντικό έξοδο είναι το κόστος ενοικίασης του επαγγελματικού χώρου.

Ανέφερε ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση νόμου για μείωση των ενοικίων αφού πρώτα γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις που θα καλύψουν τα κενά.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ για προσωρινή μείωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη και είπε ότι η ρύθμιση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Εισηγήθηκε εξάλλου επέκταση του μέτρου και σε άλλες μορφές υποστατικών.

«Τοποθετούμαστε υπέρ της προστασίας των ενσυνείδητων ιδιοκτητών υποστατικών», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ρύθμιση δεν είναι αντισυνταγματική. Παρατήρησε τέλος ότι σε πολλά θέματα «λειτουργούμε στα όρια της συνταγματικότητας, υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης».