Συνεχίζονται οι αναταραχές στην Τουρκία

Οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προκλητική απάντηση που έδωσε σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες που εκτυλίσσονται από την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC World News, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας των συγκρούσεων. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτιρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν – όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή».Στην Άγκυρα οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις νεαρών χρησιμοποιώντας κάνουλες νερού και δακρυγόνα.

Οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.