Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΤΚ – Α&Μ στο επίκεντρο

Το φλέγον θέμα του συμβολαίου της Alvarez & Marsal θα τεθεί εκ νέου στην συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που  θα αρχίσει στις 16:00.

Έγκυρες πηγές σημείωναν ότι τα μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ ουδέποτε ζήτησαν την παραίτηση του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη και εκφράζουν δυσφορία για το ότι δημοσιεύτηκε τέτοια αξίωση στα ΜΜΕ. Μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίας, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Πάντως μέλη του ΔΣ θεωρούν ως “εντελώς απαράδεκτη” την αναφορά, που έγινε σε τοποθέτηση της ΚΤΚ, ότι οι Διοικητικοί Σύμβουλοι προωθούν τα συμφέροντα της A&M.

Πράσινο φως για Χούριγκαν

Πάντως, η ΚΤΚ εξέτασε και ενέκρινε τον Τζον Πάτρικ Χούριγκαν για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Τμήμα Εποπτείας της ΚΤΚ έχει εξετάσει και εγκρίνει τον κ. Χούριγκαν σε σχέση με τα κριτήρια ικανότητας και καταλληλότητας, ενώ έχουν ζητηθεί κάποια σχόλια από την Βρετανική Εποπτική Αρχή (Financial Services Authority – FSA), επειδή ο κ. Χούριγκαν εργαζόταν στην Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία υπαγόταν στην FSA.

Πάντως, πηγές της ΚΤ θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο κ. Χούριγκαν δεν κατηγορήθηκε σε σχέση με το θέμα της χειραγώγησης του Libor, όταν εργαζόταν στην RBS, δεν τίθεται θέμα για την ΚΤ.

Παράλληλα, στις 29 Οκτωβρίου, το Διοικητικού Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα εγκρίνει το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το προσχέδιο του σχεδίου έχει ήδη σταλεί στην Τρόικα, η οποία αναμένεται σήμερα να αποστείλει σχόλια επί του προσχεδίου.

Επί του προσχεδίου έγιναν ήδη κάποιες τροποποιήσεις, αφού αυτό εξετάζεται από το Διοικητικού Συμβούλιο της ΚΤΚ σε συνεργασία με τον οίκο Oliver Wyman.

Αλλάζει άρδην το εποπτικό πλαίσιο για τα δάνεια

Στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης του εποπτικού πλαισίου για τη σύναψη δανείων, την απομείωση περιουσιακών στοιχείων και την τήρηση προβλέψεων, η ΚΤΚ έχει αναθέσει στην Deloitte Ιταλίας να συγκρίνει τις βέλτιστες πρακτικές που τηρούνται στην Κύπρο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που ακολουθούνται σε Ιρλανδία, Ισπανία, Αγγλία και Αυστραλία, μια άσκηση που κατέδειξε ότι οι κυπριακές τράπεζες υστερούν σημαντικά σε σχέση με τη διαφάνεια στις οικονομικές τους καταστάσεις και την δημοσιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συζητείται με τις εμπορικές τράπεζες προσχέδιο οδηγίας, που θα διέπει όλα αυτά τα θέματα.

Πάντως, πηγή της ΚΤΚ κατέστησε σαφές ότι στη νέα οδηγία οι τράπεζες θα κληθούν να εξετάσουν πρώτιστα την ικανότητα ενός δανειζομένου να αποπληρώνει το δάνειο και όχι το ύψος των εξασφαλίσεων που μπορεί αυτός να παρουσιάσει προτού του εγκρίνουν δάνειο.

Σε σχέση με τα παράπονα δανειζομένων για αναδιαρθρώσεις δανείων με δυσμενείς όρους, οι ίδιες πηγές σημείωσαν με έμφαση ότι η οδηγία που εξέδωσε η ΚΤΚ για αυτό το θέμα καθιστά σαφές ότι προτεραιότητα είναι η εξεύρεση μιας διευθέτησης που θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να αποπληρώσει το δάνειό του, ενώ προέτρεψαν δανειολήπτες που έτυχαν ανάλογης συμπεριφοράς να προβούν σε καταγγελίες και να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν με την ΚΤΚ.

Εξάλλου, η ΚΤΚ ζητεί από της εμπορικές τράπεζες να εκπαιδεύσουν προσωπικό που να ασχολείται με τις αναδιαρθρώσεις.

Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΤΚ παρουσιάστηκαν καθησυχαστικά αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων περιουσιών.

“Στόχος δεν είναι να πάρουμε το σπίτι κανενός αλλά να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΚΤΚ.

Προχωρεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Συνεργατικών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προχωρεί και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη σταλεί για αξιολόγηση στην Τρόικα η οποία απέστειλε τα σχόλιά της.

Η ΚΤΚ έχει εγκρίνει τα επτά μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σήμερα θα ειδοποιηθούν 18 άτομα που θα μεταφερθούν από τον Έφορο Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών στην ΚΤΚ, στο πλαίσιο της άσκησης εποπτείας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνει η μεγαλύτερη συγχώνευση συνεργατικών, με το Συνεργατικό Πάφου να συγχωνεύεται με τα 16 συνεργατικά της επαρχίας.