Η οικονομική κρίση εντείνει το πρόβλημα στις φυλακές

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές οξύνεται λόγω της αδυναμίας πολλών πολιτών να ανταποκριθούν στις διάφορες οικονομικές τους υποχρεώσεις συνεπεία της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο λειτουργός στο Τμήμα Φυλακών και βοηθός διευθυντής για θέματα διοίκησης των Φυλακών, Ανδρέας Έλληνας.

Ανέφερε ότι η Διεύθυνση των Φυλακών βρίσκεται σε επικοινωνία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προκειμένου να γίνεται κάποιος διακανονισμός με τους μικροπαραβάτες με στόχο την αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που τους επιβλήθηκε.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, οι μικροπαραβάτες καλούνται αρχικά να καταβάλουν κάποιο ποσό έναντι των χρεών τους και στη συνέχεια να καταβάλουν ένα ποσό μηνιαίως μέχρι την εξόφληση των υποχρεώσεων τους.

Ο κ. Έλληνας είπε επίσης ότι η Διεύθυνση προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των Φυλακών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για τις ανάγκες λειτουργίας των Φυλακών, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους κατάδικους.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στις φυλακές, είπε ότι πλέον η κατάστασή στις Φυλακές είναι ομαλή και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πέραν από κάποια μικροεπεισόδια τα οποία είναι αναμενόμενα, όπως είπε, μέσα σε μια κοινωνία των 600 και πλέον ανθρώπων που είναι ο πληθυσμός των Φυλακών σήμερα.

Όπως ανέφερε, μετά τις ρητές οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης οι Φυλακές απέκτησαν πιο ανθρώπινο πρόσωπο προς τους κρατουμένους.

Ερωτηθείς για την αποφυλάκιση σήμερα του Ιερόθεου Χριστοδούλου Ρόπα, είπε ότι ο εν λόγω ισοβίτης αποφυλακίστηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων Επ’ Αδεία και ανέφερε ότι αναμένονται και άλλες αποφυλακίσεις ισοβιτών στο αμέσως επόμενο διάστημα.