Απαιτείται διορισμός αντιπροσώπου της Ε.Ε. για το Κυπριακό

 Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της πρότασης για διορισμό νομικής προσωπικότητας υψηλού επιπέδου, ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί το Ευρωπαϊκό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Δεν μπορεί να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που αντίκεινται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ίδρυση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαιρετίζουμε τη θετική στάση του Γάλλου προέδρου κ. Ολάντ, όπως αυτή μεταφέρεται ειδησεογραφικά. Από την άλλη, διερωτόμαστε και απορούμε για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος τουλάχιστον ειδησεογραφικά δεν φαίνεται να υποστηρίζει αυτήν την πρόταση. Επιβεβαιώνονται  με αυτό τον έμμεσο τρόπο οι πληροφορίες που αφορούν τις ενέργειες των Βρετανών και του Ντάουνερ, οι οποίοι φέρονται να υποσκάπτουν την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό του Ευρωπαϊκού αντιπρόσωπου.

Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αδράξει την ευκαιρία και θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομόλογους του, τους λόγους που δεν πρέπει να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συμμόρφωση στις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Επίσης, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προωθεί στις συναντήσεις του και την πρόταση για την επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο.