Συνέντευξη Ομπάμα στους NY Times: “Δεν θα επιτρέψουμε να ιδρύσουν Ισλαμικό Κράτος”

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ιδρύσουν χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία, δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος στους New York Times, διευκρινίζει όμως ότι για να υπάρξει ευρεία επέμβαση στο Ιράκ θα πρέπει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Τόμας Φρίντμαν των NY Times, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τη λύπη του που δεν έκανε περισσότερα για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης, δηλώνει απαισιόδοξος για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και απογοήτευση για τη στάση της Κίνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε την Παρασκευή την έγκρισή του για στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την πρόληψη πιθανής γενοκτονίας μειονοτήτων.

Στην τελευταία συνέντευξή του ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσουν τη δράση τους. «Δεν πρόκειται να τούς επιτρέψουμε να ιδρύσουν χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ […] αλλά αυτό θα το κάνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ότι έχουμε συμμάχους επί του πεδίου που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό» προειδοποίησε.

Επαινώντας την ηγεσία του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν για την αποτελεσματικότητά της και για την ανοχή που επιδεικνύει προς άλλες θρησκευτικές ομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.

«Γενικότερα, όμως, αυτό που έχω τονίσει είναι ότι δεν θέλω να καταλήξουμε να είμαστε η ιρακινή πολεμική αεροπορία» διευκρίνισε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απροθυμία του να εφαρμόσει επεμβατική πολιτική σε δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε σκωπτικά ότι μερικές φορές φορές εύχεται οι ΗΠΑ να έμοιαζαν περισσότερο με την Κίνα: μια υπερδύναμη που κανείς δεν περιμένει από αυτήν να επέμβει.

«Είναι χαλαροί και ήταν χαλαροί τα τελευταία 30 χρόνια και τους βγήκε μια χαρά» είπε.

Εκφράζοντας τη λύπη του που η κυβέρνησή του δεν κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης μετά την αεροπορική εκστρατεία που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, είπε: «Λοιπόν, αυτό είναι ένα δίδαγμα που ακολουθώ κάθε φορά. Θέτω το ερώτημα: «Πρέπει να επέμβουμε στρατιωτικά; Έχουμε απάντηση για την επόμενη ημέρα;».

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, ανάλογη με εκείνη που αποδείχθηκε έτοιμος να συνομολογήσει ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, την ίδια που αποδέχθηκαν οι ισραηλινοί πρωθυπουργοί Μεναχέμ Μπεγκίν και Γιτζάκ Ραμπίν.

«Από κάποια άποψη ο Μπίμπι είναι υπερβολικά ισχυρός, από κάποια άποψη ο Αμπάς είναι υπερβολικά αδύναμος για να συγκλίνουν και να λάβουν τις βαρύνουσες αποφάσεις που είχαν τη βούληση να λάβουν ένας Σαντάτ, ένας Μπεγκίν, ένας Ραμπίν» είπε.

Σχετικά με την ουκρανική κρίση, πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα υποχωρήσει από την ανατολική Ουκρανία. «Μπορεί και να εισβάλει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.