Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τη νέα ηγεσία της ΣΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη νέα ηγεσία της ΣΕΚ στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το Παγκύπριο Συνέδριο της σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε σειρά ζητημάτων που μας αφορούν και επηρεάζουν τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τη γενικότερη πολιτική.

Έχουμε θίξει θέματα που αφορούν τη δυνατότητα περαιτέρω ρύθμισης της αγοράς εργασίας μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια για άρση της αδήλωτης εργασίας, για αναχαίτιση του προβλήματος των προσωπικών συμβολαίων και ταυτόχρονα για ρύθμιση του φαινομένου αγοράς υπηρεσιών.

Έχουμε τοποθετηθεί σε σχέση με τη συζήτηση και το διάλογο που θα ξεκινήσει για την ΑΤΑ μετά το καλοκαίρι και έχουμε παράλληλα θίξει και το θέμα του ΓΕΣΥ, λαμβάνοντας τη θετική προσέγγιση του Προέδρου σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας ενός μονοασφαλιστικού, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, σχεδίου το οποίο θα ακολουθεί τη δημιουργία του πλαισίου αυτονόμησης των νοσοκομείων και τη δημιουργία ενός λογισμικού που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του.

Επίσης, έχουμε θίξει το θέμα των κουρεμένων ταμείων προνοίας και έχουμε λάβει διαβεβαίωση του Προέδρου ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πρόθεση που έχει καταγράψει για αποζημίωση του 75% του συνολικού ποσού που έχουν κουρευτεί από τα ταμεία προνοίας, με στόχο να καλυφθεί ο εργαζόμενος αλλά και να αρθεί μια αδικία εις βάρος των συμβαλλομένων στα ταμεία.

Το θέμα που αφορά τη νομοθεσία για κάλυψη των ταμείων προνοίας και τη στρέβλωση που υπάρχει μέσα από μια διάκριση η οποία καταγράφεται στη βάση του καθορισμού ανώτατου αριθμού που αφορά τους εργαζόμενους σε 250 άτομα ανά επιχείρηση. Αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί περαιτέρω με τον Υπουργό Οικονομικών.

Έχουμε επίσης αναδείξει την ανάγκη προστασίας των συλλογικών συμβάσεων και δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων, έτσι ώστε οι βασικοί όροι των συμβάσεων να λάβουν νομοθετική ρύθμιση.

Έχουμε θέσει ενώπιον του Προέδρου τη διάθεση της ΣΕΚ να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα παρέμβασης της σε συνεργασία με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής του συνδικαλιστικού φόρουμ, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού».