Αεροδρόμιο Λάρνακας – Στάση εργασίας LGS και Swissport

Οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, Swissport και LGS, κατήλθαν σήμερα σε  στάση εργασίας, από τις 10 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή τον Ιούνιο των προσαυξήσεων που έπρεπε να δοθούν, με βάση τη συλλογική σύμβαση.

Ο Γιώργος Ιουλιανός, Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΑΣΕΗ – ΠΕΟ Λάρνακας, υπεύθυνος Αεροδρομίων, ανέφερε ότι «η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε επειδή οι δύο εταιρείες, με βάση τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έπρεπε να παραχωρήσουν τον Ιούνιο, το υπόλοιπο της προσαύξησης του Απρίλη, η οποία απορρέει μέσα από τις κλίμακες μισθοδοσίας των υπαλλήλων».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Βασιλειάδης, Διευθυντής Επιχειρήσεων της Swissport, ανέφερε  ότι «στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πήραμε επιστολή από τις συντεχνίες στην οποία απαντήσαμε πως η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν δικαιολογείτο η λήψη μέτρων από οποιαδήποτε πλευρά».

Ο κ. Ιουλιανός ανέφερε, στις δηλώσεις του, ότι «τον Απρίλιο δεν δόθηκε η προσαύξηση επειδή βρισκόμαστε στα πλαίσια της μεσολάβησης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης”. Πρόσθεσε πως οι δύο εταιρείες τον Μάιο παραχώρησαν την μισή προσαύξηση και στο μισθολόγιο Ιουνίου θα έδιδαν την υπόλοιπη, κάτι που δεν έπραξαν.

Ανέφερε ακόμα ότι οι συντεχνίες με επιστολή τους την 1η Ιουνίου ενημερώναν τις εταιρείες ότι, σε περίπτωση που δεν παραχωρούσαν την υπόλοιπη προσαύξηση, το προσωπικό θα κατερχόταν σε απεργιακά μέτρα, και πρόσθεσε πως στις 30 Ιουνίου στάλθηκε δεύτερη επιστολή στην οποία αναφερόταν πως «μετά την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των μελών των συντεχνιών, είχε αποφασιστεί ότι σε περίπτωση μη θετικής ανταπόκρισης της LGS και της Swissport, σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου, θα ληφθούν μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό, «με τις δύο εταιρείες παραμένει ανοικτό και το θέμα ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί από το Μάιο του 2015″. ‘Οπως είπε, από το 2013 – 2015 υπήρχε μια ειδική συμφωνία με τις εταιρείες η οποία προνοούσε παραχωρήσεις από μέρους των εργαζομένων, όπως η μη παραχώρηση της προσαύξησης και η διαφοροποίηση του τρόπου πληρωμής των δημοσίων αργιών και των επιπρόσθετων ωρών την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που έχουμε τηρήσει στο ακέραιο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιουλιανός είπε πως «από το Μάιο του 2015 οι δύο εταιρείες έπρεπε να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα της συλλογικής σύμβασης πράγμα που δεν έγινε, και γι’αυτό έγινε και η σημερινή στάση εργασίας. Μέχρι τις δύο το μεσημέρι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις δύο εταιρείες και αναμένουμε διαφορετικά θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να δούμε πως προχωρούμε», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, συντεχνίες και εργοδότες αποδέχθηκαν μεσολαβητική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας για παραχώρηση της προσαύξησης σε δύο δόσεις από τις εταιρείες, δηλαδή 50% τον Μάιο και 50% τον Ιούνιο.