Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν στις ερχόμενες εκλογές, να μην ισχύει η λίστα στα ευρωψηφοδέλτια αλλά να γίνουν με σταυρό προτίμησης και να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών (από 21 σε 42) σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Αναλόγως του ποσοστού που θα λαμβάνει το κόμμα, θα εκλέγονται και οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η απόφαση για αλλάγη του εκλογικού νόμου ελήφθη για να υπάρχει πιο άμεση αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στόχος είναι η ανανέωση της “επετηρίδας” των υποψηφίων ευρωβουλευτών με νέα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και όχι από κομματικούς μηχανισμούς.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση” με πρόσωπα εκτός των “κομματικών μηχανισμών” την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της”.