Σοφοκλής Σοφοκλέους: “Με τη στάση της η Τουρκία δεν έχει μέλλον στην Ε.Ε.”

Μήνυμα προς την Ελληνική Προεδρία “να ξεκαθαρίσει προς τον Ερντογάν και την Τουρκία ότι δεν έχουν μέλλον στην Ε.Ε. αν συνεχίζουν την ίδια τακτική’ έστειλε ο κύπριος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους. Σε συνέντευξή του στο Αχελώος TV ο κύπριος ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι όσο συνεχίζει να απειλεί την ΕΕ, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν θα έχει κανένα μέλλον στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να επιβάλλει μια ολοκληρωμένη και στιβαρή πολιτική που δεν ανέχεται εκβιασμούς και απειλές. “Ο Ερντογάν ας πάρει επιτέλους τα σωστά μηνύματα” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους.

 

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες και βίαιες μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση κατά των πολιτών της, στην ολοένα και περισσότερο έλλειψη δημοκρατίας στην χώρα, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στον μεγάλο αριθμό φυλακίσεων δημοσιογράφων και διανοούμενων. Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους ζήτησε από τους ευρωβουλευτές συναδέλφους του να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ερντογάν, πως εάν δεν σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και την διεθνή έννομη τάξη -που αυτό σημαίνει και την απόσυρση των στρατευμάτων από την Κύπρο- τότε δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ.

 

Σε ερώτηση για το ρόλο που μπορεί να έχει η Ευρώπη στο πέρασμα της οικονομικής κρίσης σε Eλλάδα και Κύπρο, ο κ. Σοφοκλέους τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι εκβιαστικές και παράνομες αποφάσεις της τρόικας στις χώρες του Νότου και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να αλλάξει πορεία η ΕΕ, καθώς η πολιτική της λιτότητας απέτυχε αφού ενίσχυσε την ύφεση στην Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και έργα υποδομής στον Ευρωπαϊκό Νότο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ήπειρος που, όπως ανέφερε, είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρώπη χωρίς καμιά ανάπτυξη εδώ και χρόνια.