ΣΥΚΑΛΑ: Καλεί τη Βουλή σε άμεση τροποποίηση του Νόμου Εξυγίανσης

Την Βουλή των Αντιπροσώπων, καλεί ο  Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), όπως  προβεί σε άμεση τροποποίηση του Νόμου Εξυγίανσης για να σταματήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και την απαράδεκτη, όπως αναφέρει, “σκανδαλώδη και αχρείαστη πληρωμή χρημάτων των καταθετών”.

Επίσης καλεί την Αρχή Εξυγίανσης “να αφουγκραστεί τα κελεύσματα των πιστωτών και να πράξει ως προστάζει η λογική και η δημοκρατία καλώντας τους να ακούσει τις θέσεις τους προτού ξεκινήσει να ξοδεύει τα χρήματα τους”.

“Χωρίς να απαγορεύεται από τον Νόμο Εξυγίανσης, η Κυβέρνηση μέσω του Γενικού Εισαγγελέα έφερε ένσταση στο δικαίωμα των πιστωτών να πληροφορηθούν επίσημα για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και στο δικαίωμα τους να εκφράσουν την θέση τους για την διαχείριση”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΚΑΛΑ.

Προσθέτει ότι αυτό, οδήγησε το Δικαστήριο να κρίνει ότι οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση που ζημιώσουν από τις αποφάσεις αυτές αλλά ταυτόχρονα ότι μόνο η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να συγκαλέσει τέτοια συνέλευση εν’ όσο η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται σε εξυγίανση.

“Οι λόγοι για τους οποίους έλαβε αυτήν την θέση το κράτος είναι άγνωστοι σε μας και εγείρει υποψίες για τις προθέσεις του κράτους σε σχέση με τους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, “η κατάληξη αυτή θα οδηγήσει στο να παραχωρηθεί η διαχείριση των δικαιωμάτων ψήφου του 18% της Λαϊκής Τράπεζας σε `ανεξάρτητους συμβούλους` με αμοιβές οι οποίες μπορεί να φθάνουν και στα 1.500.000 ευρώ κατ’ έτος”, ώστε “να ασκούν το δικαίωμα ψήφου τους στην Τράπεζα Κύπρου εκ μέρους της Λαϊκής Τράπεζας μια φορά τον χρόνο”.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι από την πλευρά του πρότεινε την διαχείριση των δικαιωμάτων ψήφου του 18% της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς κόστος, μέσα από μια πενταμελή εκλελεγμένη και ανακλητή επιτροπή η οποία θα προερχόταν από όλους τους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας.

“Η επιλογή από την Κυβέρνηση της λύσης που θα έχει αδικαιολόγητο κόστος για την διαχείριση της Λαϊκής είναι σκανδαλώδης, ζημιώνει ακόμη περισσότερο τους κουρεμένους καταθέτες, διατηρεί το πέπλο μυστικοπάθειας και έλλειψης πληροφόρησης για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής και καταπατά απλά και αυτονόητα δικαιώματα των καταθετών – πιστωτών”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, αυτές οι αδικαιολόγητα δαπανηρές επιλογές τους πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.