Πούτιν: Να αναβληθεί το δημοψήφισμα για την αυτονομία

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλλουν το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου που ζητά μεγαλύτερη αυτονομία για τις ρωσόφωνες περιοχές.

Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση σε συνεδρίασή τους στο Ντονέτσκ την Πέμπτη αν και ηγέτης των αυτονομιστών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί.

Ο Ντένις Πούσλιν, ένας εκ των ηγετών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

«Τρέφουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Εάν το κρίνει απαραίτητο, τότε φυσικά θα το συζητήσουμε» είπε.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Ρομάν Λιάγκιν, άλλος ηγέτης της εκλογικής επιτροπής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε στο Associated Press ότι παρά τα σχόλια του Πούτιν, τα σχέδια για το δημοψήφισμα δεν αλλάζουν.

Σε μία διαφαινόμενη στροφή, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου αποτελούν ένα βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά επανέλαβε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προηγηθούν των εκλογών.

Είπε ότι οι εκλογές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εκτός και εάν διαφυλαχθούν τα δικαιώματα «όλων των πολιτών».

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από την πλευρά της Δύσης.

Την Τετάρτη, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος είπε ότι ο οργανισμός θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν κάλεσε τον στρατό της Ουκρανίας να σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω ότι έχετε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (στην Ουκρανία). Η θέση μας είναι επίσης γνωστή» είπε ο Πούτιν πριν τη συνάντησή του με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΑΣΕ.

«Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδους από αυτή την κρίση» πρόσθεσε ο Πούτιν.