Συζήτηση στην Ολομέλεια για τον νέο φόρο ακινήτων

Ανοίγει σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την πρόθεση των ΑΝΕΛ να υποβάλουν εντός της ημέρας ένσταση αντισυνταγματικότητας ανακοίνωσε, πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο εισηγητής Νότης Μαριάς, επειδή -όπως τόνισε- θίγεται ο πυρήνας της περιουσίας που οδηγείται σε δήμευση.

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα στην Ολομέλεια οι εισηγητές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου και Γιάννης Κουτσούκος είπαν ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ επί της αρχής, καθώς υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου.

Μέρος της πολιτικής φτωχοποίησης του πληθυσμού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος είπε ότι από το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» περάσαμε στο τρίπτυχο «πείνα, κρύο και σκοτάδι».

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που δεν βρέθηκε ένας να επιδοκιμάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία».

«Αντιλαϊκό, που αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε και «κούρεμα» δανείων για τη λαϊκή κατοικία.