Παπαδάκης: Η Κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε δήλωση του ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή Κυβέρνηση παρουσιάστηκε τραγικά απροετοίμαστη να διαχειριστεί την οικονομική κρίση παρά τις μεγάλες εξαγγελίες, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα.

«Όταν οι Financial Times το Φεβρουάριο του 2013 αποκάλυπταν σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων, αυτό καταδείκνυε ότι τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι σημερινοί κυβερνώντες γνώριζαν για το ενδεχόμενο κουρέματος. Και όταν στις 4 Μαρτίου ο τότε ΥΠΟΙΚ αποδεχόταν ότι το μέγιστο ποσό της χρηματοδότησης θα ήταν 10 δις ουσιαστικά καταδίκαζε την Κύπρο στο bail in», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη πιο επιβαρυντική είναι η ψεσινή δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι στις 6 Μαρτίου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο συμμετοχής των καταθετών.

«Αλλά ακόμη κι αν η Κυβέρνηση αμφισβητεί τη συγκεκριμένη δήλωση θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς είχε προετοιμαστεί για να καλύψει τη διαφορά εφόσον το πρόγραμμα της Κύπρου απαιτούσε 18 δις. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα», ανέφερε.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκτίμησε λάθος τους κινδύνους, υπερεκτίμησε τις διασυνδέσεις τις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο τότε ΥΠΟΙΚ, επιλογή των συγκυβερνώντων κομμάτων, χειρίστηκε τα ζητήματα με ανεπάρκεια και πήγε απροετοίμαστη.

«Αναμένουμε επαρκείς απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Πότε ενημερώθηκαν για το κούρεμα; Πώς προετοιμάστηκαν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Στην τελική αν θεωρούν τη λύση bail in ως το καταλληλότερο μέτρο για την κυπριακή κρίση, το σεβόμαστε, όμως θα πρέπει να το πουν ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό», είπε.