51 μετανάστες επαναπατρίζονται στη Μπαγκλαντές

Επαναπατρίζονται σήμεραμε ειδική ναυλωμένη πτήση και τη συνοδεία 115 αστυνομικών, 51 παράνομοι μετανάστες που κρατούνταν στα κρατητήρια Μεννόγειας .

Ο επαναπατρισμός γίνεται με βάση ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφού ακολουθήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και πρακτικές.

Είναι η τέταρτη φορά που γίνεται επαναπατρισμός μεταναστών με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά η σημερινή επιχείρηση θεωρείται η μεγαλύτερη λόγω του αριθμού των ατόμων που επαναπατρίζονται, της αστυνομικής συνοδείας, αλλά και του όλου σχεδιασμού που προηγήθηκε.

O Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι οι μετανάστες με τη συνοδεία αστυνομίας, γιατρού και νοσηλευτή αναχωρούν γύρω στις δύο το απόγευμα από την Κύπρο με ναυλωμένη πτήση.

Εξήγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα δράσης που τυγχάνει χρηματοδότησης κατά 95% από το ετήσιο πρόγραμμα του ταμείου επιστροφών του ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ και 5% από τα εθνικό ταμείο της ΚΔ.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που βρίσκονταν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν γραπτή συγκατάθεση για επαναπατρισμό στη χώρα τους και ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων και τον εμβολιασμό τους.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των αστυνομικών που συνοδεύουν τους μετανάστες, ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι είναι με βάση τις βέλτιστες πρακτικές επαναπατρισμού αλλοδαπών, που καθορίζονται από το πρόγραμμα FRONTEX της ΕΕ.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η Αστυνομία παρέχει στήριξη και βοήθεια στους μετανάστες με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και λήφθηκε απόφαση αφού προηγουμένως λήφθηκαν υπόψη ορισμένα κριτήρια, όπως το γεγονός ότι προέρχονται όλοι από την ίδια χώρα και δεν είχαν πόρους για να επιστρέψουν.

Check Also

Λεμεσός: H YKAN συνέλαβε 3 πρόσωπα και κατάσχεσε 2 κιλά κάνναβη

Μεγάλη ποσότητα κάνναβης εντόπισε και κατάσχεσε χθες η Αστυνομία στη Λεμεσό. Σχετικά, μέλη της ΥΚΑΝ …

Παλουριώτισσα: Έριξε πυροβολισμό στον αέρα έξω από καφετέρια… συνελήφθη 53χρονος

Συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 53χρονος, ο οποίος φέρεται να έριξε πυροβολισμό στον αέρα, με …