Στόχος της Κυβέρνησης η Κύπρος να εξέλθει από την κρίση με ανθεκτική και γερή οικονομία

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Γουατεμάλας, με έδρα το Τελ Αβίβ, Alfredo Vasquez Rivera ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι “στόχος της Κυβέρνησής του είναι η Κύπρος να εξέλθει της κρίσης με μια ανθεκτική και γερή οικονομία, ισχυρή και πιο εύρωστη από πριν και για τον σκοπό αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί σειρά μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας προκειμένου τόσο να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όσο και να παρασχεθούν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι “έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής”.

“Το έργο μας μπορεί να μην είναι εύκολο, τόνισε, αλλά είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα ενότητας και η αποφασιστικότητα να πετύχουμε, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του λαού μας, θα φέρουν εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αρχών που τηρεί η Γουατεμάλα στο κυπριακό πρόβλημα και για τη στήριξή της σε μια συνολική λύση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι “η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη πλήρων συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “σε αυτή τη διαδικασία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι ζωτικά για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης της Γουατεμάλας τόνισε ότι σεβόμαστε, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου η οποία αναγνωρίζεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νέος Πρέσβης της Γουατεμάλας είπε ότι ο χιλιετής πολιτισμός των δύο χωρών, σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο τους, θα τους επιτρέψει να εργαστούν από κοινού για την προώθηση του τουρισμού.

Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια στρατηγική συμμαχία σε αυτό τον τομέα με οφέλη και για τις δύο χώρες, και τόνισε τη βούληση της Γουατεμάλα να διευρύνει το διμερές εμπόριο με την Κύπρο καθώς και να διερευνήσει ευκαιρίες για επενδύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για επιχειρήσεις στην Κεντρική Αμερική, ως η μόνη με χερσαία σύνορα με τη Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, και με την οικονομία της να έχει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2013.

Ο Πρέσβης της Γουατεμάλας αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο υπό εξέλιξη διμερείς συμφωνίες με την Κύπρο, στη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και στη συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, επισημαίνοντας τη βούληση της Γουατεμάλα να υπογράψει στο άμεσο μέλλον μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας μηχανισμός για διμερείς διαβουλεύσεις με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.