Αμερικανοί επενδυτές συζήτησαν με τον υπουργό Ενέργειας

Επισημάνσεις για το επενδυτικό περιβάλλον στην Κύπρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο CIΡΑ

Θέματα που σχετίζονται με το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου, καθώς και συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, έθεσαν ενώπιον του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, Αμερικανοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πρόγευμα με τον Υπουργό», που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν μέλη του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου (The American Chamber of Commerce in Cyprus), ο Αμερικανός πρέσβης, John M. Koenig, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης. Από πλευράς CIPA παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, ο αντιπρόεδρος Χρίστος Μαυρέλλης καθώς επίσης και άλλα μέλη του Δ.Σ.

Η εκδήλωση προσέφερε στους Αμερικανούς επενδυτές τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον υπουργό Ενέργειας και την ευκαιρία προώθησης, από πλευράς κυβέρνησης-CIPA, των πρόσφατων θετικών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός.

Οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχάρησαν τον CIPA για την πρωτοβουλία και εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Οργανισμό, για τη βοήθεια και στήριξη που κατά καιρούς τους έχει προσφέρει. Οι επενδυτές αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπερπήδηση των όποιων γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και τη δημιουργία ακόμη πιο φιλικού επενδυτικού κλίματος. Υπογράμμισαν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπό το φως των διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται και καθιστούν την Κύπρο πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Προσφωνώντας τη συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης, αφού ευχαρίστησε τον CIPA για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο σε διάφορους τομείς, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Κύπρο. Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου εισήλθαν σε μια νέα αναβαθμισμένη φάση ειδικά μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου κ. Joe Biden. Ο κ. Λακοτρύπης αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις που έτυχε η κυπριακή οικονομία καθώς και στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται από την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ και στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που θα ανακοινωθούν σύντομα και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πολύ σοβαρά για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ξένες επενδύσεις. Κατέληξε ότι η Κύπρος συνεχίζει να διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός, διαβεβαιώνοντας τους Αμερικανούς επενδυτές ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης η κυπριακή οικονομία.

Ο πρόεδρος του CIPA κ. Αγκαστινιώτης, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του τη σημαντικότητα, από όλες τις απόψεις, της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, αναφέρθηκε στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ, που πέραν από την ενέργεια καλύπτουν και άλλους τομείς της οικονομίας. Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι «ο CIPA κατέγραψε τις εισηγήσεις και άλλα ζητήματα που ηγέρθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης με σκοπό τη δρομολόγηση ανάλογων ενεργειών στο πλαίσιο της αποστολής του». Ευχαρίστησε, επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Κύπρο. «Οι επενδυτές», συνέχισε ο κ. Αγκαστινιώτης, «είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον υπουργό τους προβληματισμούς τους και να θέσουν τα αιτήματά τους».