Στο 40% θα φτάσουν οι φτωχοί στην Ισπανία, προειδοποιεί μη κυβερνητική οργάνωση

Η πολιτική λιτότητας διαλύει την ισπανική μεσαία τάξη. Η Intermon Oxfam, το ισπανικό παράρτημα της συνομοσπονδίας Oxfam που ειδικεύεται σε προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την φτώχεια, προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση Ραχόι πολιτική, το ποσοστό των πολιτών που θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας θα εκτιναχθεί στο 40% του συνολικού πληθυσμού. Και επισημαίνει ότι το χάσμα που χωρίζει τους πλουσιότερους από τους φτωχότερους στην Ισπανία ολοένα και βαθαίνει.

Ήδη 12,7 εκατ. κάτοικοι της Ισπανίας —το 27% του πληθυσμού—ζουν υπό άθλιες συνθήκες, μη έχοντας ούτε τα απαραίτητα. Η οργάνωση αφήνει περιθώριο μίας δεκαετίας στην έκθεσή της, στην οποία περιλαμβάνει συγκριτικά στοιχεία με τη Λατινική Αμερική και την Ασία και εκτιμά, ότι σε αυτή την τραγική περίπτωση, θα χρειαζόταν μία 25ετία για να επανέλθει η χώρα στο βιοτικό και οικονομικό επίπεδο του 2008.

Το πλουσιότερο 20% κέρδιζε 7,5 φορές περισσότερα από το φτωχότερο 20% το 2011.Το 2022 ο λόγος αυτός μπορεί να έχει φτάσει τις 15 φορές, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam.