Στους 22 οι νεκροί μετανάστες βορείως της Σάμου

Όλο και πιο δραματικές διαστάσεις παίρνει το ναυάγιο με παράνομους μετανάστες βόρεια της Σάμου. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 22 σοροί, 12 γυναικών, δύο ανδρών και τεσσάρων ανήλικων (τριων αγοριών και ενός κοριτσιού).

Οι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Το γιοτ στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Οι σωστικές δυνάμεις κατάφεραν να διασώσουν 39 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Άλλοι έξι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 με 65 άτομα.

Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκε από τη Σάμο στην Αθήνα ένα αγοράκι τριών ετών, συριακής καταγωγής, που ήταν διασωληνωμένο.

Το παιδί είχε διασωθεί από το σημερινό ναυάγιο ανοικτά της Σάμου. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14:30 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας απ’ όπου διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό ναυάγιο προστίθεται στη «μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της πως «αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ΔΗΜΑΡ

Για νέα τραγωδία, που υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η Ελληνική Προεδρία όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα.

«Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο» καταλήγει.

ΚΚΕ

Τη βαρβαρότητα τόσο του καπιταλιστικού συστήματος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το τραγικό δυστύχημα στη Σάμο, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται ότι « είκοσι δύο ακόμα νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, προστέθηκαν στον τραγικό μακρύ κατάλογο των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η Ε.Ε., οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».