Ουκρανία: Τέσσερις Ουκρανοί ένστολοι νεκροί στις μάχες με φιλορώσους

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν το πρωί και περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών στο Σλαβιάνσκ εναντίον φιλορώσων αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι μάχες συνεχίζονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι αποσχιστές αντάρτες χρησιμοποιούν τον τοπικό πληθυσμό ως «ασπίδα» και έχουν επίσης πυρπολήσει σπίτια, προκαλώντας θύματα.

Οι φιλορώσοι αποσχιστές, εξάλλου, κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24 πάνω από την πόλη.

Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, ωστόσο, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν.

Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή.

Τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού των αποσχιστών και πολλοί φιλορώσοι αντάρτες εγκατέλειψαν τα ανατολικά προάστια του Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας νωρίτερα τη Δευτέρα, εν μέσω σφοδρών μαχών με τις δυνάμεις του στρατού οι οποίες παραμένουν πιστές στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ήχοι σφοδρών πυρών ακούγονταν σε σταθερό ρυθμό στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όλο και εγγύτερα στο κέντρο του Σλαβιάνσκ ήδη από την Κυριακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ είχε κάνει νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στρατιωτικούς σε ενέδρα φιλορώσων.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης.

Οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο του Σλαβιάνσκ μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

«Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ», αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιντερφάξ της Ουκρανίας, επικαλούμενο διοικητή των παραστρατιωτικών που δεν κατονομάζεται.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες εφαρμόζουν σχέδιο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» της κυβέρνησης του Κιέβου ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους, τους οποίους κατηγορούν ως ενεργούμενα του καθεστώτος Πούτιν της Ρωσίας.