Αιμιλιανίδου: Από 1η Ιουλίου η εφαρμογή του Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προχωρά στη βάση των σχεδιασμών και θα τεθεί σε εφαρμογή σε πρώτο στάδιο την 1η Ιουλίου 2014. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου , στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα για τη συνολική στρατηγική που αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας όπως λειτουργεί σήμερα δεν εξυπηρετεί τις ευάλωτες ομάδες και όσους έχουν πραγματική ανάγκη, σημείωσε αναφέροντας ότι στόχος είναι η συνολική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής, “ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη”.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τις βασικές αρχές, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων θα καθοριστούν μόλις ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.

Εξήγησε ότι πρώτο συστατικό του ΕΕΕ έχουν καθοριστεί οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως καθορίζονται με μέτρο το καλάθι του καταναλωτή.

“Το καλάθι περιλαμβάνει είδη διατροφής, είδη ένδυσης, υπόδησης, κόστος μεταφοράς, κοινωνικοποίηση, ηλεκτρισμό, θέρμανση”, συνέχισε αναφέροντας ότι “έχουμε καταλήξει σε ένα συνολικό ποσό που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να ζει αξιοπρεπώς στην κυπριακή κοινωνία.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας το καλάθι διαφοροποιείται καθώς λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων και προσθέτοντας ότι οι ανάγκες έχουν κοστολογηθεί, είπε ότι τα ποσά θα ανακοινωθούν μετά την κατάληξη στον κοινωνικό διάλογο.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι το καλάθι του καταναλωτή έχει ολοκληρωθεί και έχουν ληφθεί υπόψη οι επιστημονικές απόψεις για τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας το δεύτερο συστατικό του ΕΕΕ είναι το κόστος ενοικίου για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία που διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και εξήγησε ότι με επιστημονικό τρόπο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το ύψος των ενοικίων στις διάφορες επαρχίες. Είπε ακόμα ότι ανάλογα θα υπολογίζεται και το κόστος αποπληρωμής δανείων για κύρια κατοικία.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το τρίτο συστατικό υπολογισμού του ΕΕΕ είναι οι δημοτικοί φόροι και άλλα παρόμοια τέλη, όπως τα τέλη σύνδεσης νερού και τα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας.

“Ουσιαστικά θα εμπίπτουν στους δικαιούχους ομάδες πληθυσμού που σήμερα δεν έχουν καμιά προστασία από το κράτος, όπως αυτοεργοδοτούμενοι, εκείνοι που παίρνουν έναν πολύ μικρό μισθό, οι μακροχρόνια άνεργοι,” ανέφερε.

Η Υπουργός Εργασίας είπε πως το δεύτερο μέρος της κοινωνικής μεταρρύθμισης αφορά τη μεταρρύθμιση και αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας και ανέφερε ότι το ΕΕΕ θα τυγχάνει διαχείρισης από μια άλλη υπηρεσία έτσι ώστε οι λειτουργοί να μπορούν εξατομικευμένα να στηρίξουν και βοηθήσουν αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής παρατήρησε ότι το κοινωνικό κράτος συνεχώς αποδομείται, πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν το 2014 για την κοινωνική συνοχή είναι 127 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το 2013 και ανέφερε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση των δικαιούχων, που πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των επιδομάτων.

Σημειώνοντας ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε πως η Επιτροπή απεύχεται επιδόματα που θα καλύπτουν μόνο τη φυσική επιβίωση.

“Θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε επί του νομοθετήματος όταν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος” συνέχισε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση προσδιορίζει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή τέλος Μαϊου με αρχές Ιουνίου για να εφαρμοστεί ως έχει προγραμματισθεί από την 1η Ιουλίου, αρχικά με την ενεργοποίηση κάποιων άρθρων της νομοθεσίας και θα ακολουθήσει σταδιακά η πλήρης εφαρμογή.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου παρατήρησε ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να καλύψει την αύξηση των δικαιούχων κοινωνικής προστασίας, αναφέροντας ότι το σημαντικότερο είναι ότι θα γίνει εξορθολογισμός των επιδομάτων, που σήμερα είναι διάσπαρτα τα οποία θα καταγράφονται ενιαία.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι η Υπουργός έχει όραμα το οποίο δεν πρέπει να μείνει όνειρο θερινής νυκτός. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξεύρει το κονδύλι για τον αναμενόμενο αυξημένο αριθμό δικαιούχων και διατύπωσε τη θέση ότι θα αρθεί η στρέβλωση που παρουσιάζεται σήμερα καθώς το δημόσιο βοήθημα δεν μπορεί να καλύψει τους άνεργους που έχουν μια μικρή περιουσία και τους στερείται το δημόσιο βοήθημα.