Στοιχεία που καίνε τα “Golden Boys” των τραπεζών

Οι Κύπριοι μεγαλοτραπεζίτες γνώριζαν , όφειλαν να γνωρίζουν, τους κινδύνους των επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε, αυτός ήταν και είναι ο ρόλος τους. Γιαυτό το ρόλο, της ορθής λειτουργίας ,εποπτείας και ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές και bonus.  Και όμως, επένδυσαν δισεκατομμύρια  στα τοξικά ομόλογα, προσβλέποντας στην αύξηση των κερδών τους και ξέροντας ότι το κράτος δεν θα άφηνε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν.

Σήμερα, αρχίζει επιτέλους η απόδοση ευθυνών για τις νοσηρές δραστηριότητες  που άφησαν ημιθανή την κυπριακή οικονομία. Νέα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια για τα golden boys, τα «λάθη» τους και τις παραλείψεις που μετέτρεψαν σε ναρκοπέδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στοιχεία για ονόματα «τρανταχτά» με πλούσιο και αμφιλεγόμενο επαγγελματικό παρελθόν.

Στελέχη της διευθυντικής πυραμίδας εκδιώχθηκαν από τη κυβέρνηση κατόπιν παρότρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, οι φάκελοι με τα στοιχεία «ξεσκονίζονται» για να ανοίξει ο τελικός κύκλος. Εκείνος της στοιχειοθέτησης και της απόδοσης των κατηγοριών, εναντίον όσων έβλεπαν τον τυφώνα να έρχεται και παρέμειναν αδρανείς προς όφελος της απληστίας τους.

Η τιμωρία είναι προ των πυλών …. Ο Κυπριακός λαός την αναμένει. Θα είναι μία εν μέρει δικαίωση, καθώς κανείς δεν περιμένει ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. Θα είναι δικαίωση ηθική για όσους ούτε δανείστηκαν, ούτε θησαύρισαν, ούτε λήστεψαν ένα κράτος που μέχρι τότε ευημερούσε.