Στη Βουλή τα 23 νομοσχέδια με αυξήσεις φόρων και περικοπές

Προς ψήφιση εισάγονται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή 23 νομοσχέδια με προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή του μνημονίου. Τα μετρα πρέπει να εγκριθούν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθουν αποφάσεις για το θέμα της Κύπρου.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια επιβάλλουν φόρους, περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και ρυθμίσεις για το «μαύρο» χρήμα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, κατά 20 σεντ στο πακέτο των είκοσι. Αυξήσεις στα αλκοολούχα ποτά, στις μπύρες κατά 25%, ενώ «αλώβητη» παραμένει η φορολογία στο κρασί.

Αυξήσεις σε καύσιμα κατά 7 σεντ το λίτρο από 1ης Ιανουαρίου 2013 και κατά 5 σεντ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Στο 18% ανεβαίνει ο συντελεστής του ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου, ενώ αυξάνεται και ο μειωμένος συντελεστής σε 9% από το 2014.

Μειώνονται τα επιδόματα παιδιών κατά 9% και «παγώνουν» έως το 2017, καταργείται το επίδομα μάνας, το βοήθημα  γάμου και μειώνεται το βοήθημα κηδείας και το επίδομα μητρότητας.

Καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις περί αγοράς αφορολόγητου οχήματος από ιδιώτες, αξιωματούχους και εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες κρατικούς υπαλλήλους.

«Παγώνουν» οι  προσαυξήσεις και τιμαριθμικές  αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των βουλευτών για τα έτη 2012-2016.

Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για την εφ’ όρου ζωής αναλογιστική μείωση τους ύψους της σύνταξης γήρατος, στην περίπτωση που αυτή αρχίζει να καταβάλλεται πριν το 65ο έτος, και σταματούν αυξήσεις σε συντάξεις γήρατος, ανικανότητας και αναπηρίας για εξαρτώμενη σύζυγο στην περίπτωση που αυτή εργάζεται.

Ως προς τις συντάξεις  Κρατικών Αξιωματούχων , προβλέπεται αύξηση των περιοδικών εισφορών από 2% σε 3% από 1ης Ιανουαρίου 2013, που δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή άλλο σχέδιο.

Μειώνονται οι  απολαβές και των συντάξεων των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, επεκτείνεται η έκτακτη εισφορά των εργοδοτούμενων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, αναλόγως των απολαβών.

Εφαρμόζεται το συνεχές ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες, με κατάργηση του απογεύματος της Τετάρτης, έναρξη ωραρίου στις 08.00 αντί στις 07.30 καθώς και η επέκταση του ελαστικού ωραρίου από μισή σε μία ώρα.

Ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση  θα γίνει για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στα πλαίσια της υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους.