Τάνκς έξω απο το Προεδρικό-Αμέτοχος ο Μόρσι

Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί και 50 συνελήφθησαν χθες τη νύχτα μετά τις σκληρές συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι  έξω από το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Η πρωτεύουσα σείεται από διαδηλώσει κατά του Μόρσι, οι χειρότερες από την εκλογή του, καθώς κατάφερε με την απόφαση του να δώσει στον εαυτό του ενισχυμένες εξουσίες να διχάσει το λαό του.

Τέσσερις σύμβουλοι του παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες συγκρούσεις όπου η αστυνομία πυροβολούσε κατά του πλήθους που απαντούσε με μολότοφ.

Από το πρωί δυνάμεις του στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα έχουν παραταχθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο ενώ ο  πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βαδίζει στο δρόμο ενός δικτατορικού καθεστώτος μετά το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου που ενισχύει τις εξουσίες του και προστατεύει από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποφάσεις του ίδιου, αλλά
και της επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης για το σχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, στις 15 Δεκεμβρίου, και το οποίο εγκρίθηκε εσπευσμένα από την επιτροπή αυτή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το διάταγμα υπονομεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανοίγει το δρόμο για μια πιο αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Ο Μόρσι δεν έχει κάνει καμία διαδήλωση μετά τις ταραχές.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έγραψαν στο Twitter ότι ο πρόεδρος θα απευθυνθεί στο λαό σήμερα “για να αποκαλύψει σημαντικά γεγονότα και για να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης”, αλλά πηγή της προεδρίας δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη ακόμα η παρέμβασή του