Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός- Τα μέτρα που περιλαμβάνει

Στη βουλή κατατίθεται σε λίγη ώρα ο Κρατικός Προυπολογισμός για το 2013, ο οποίος θα είναι ο σκληρότερος όλων των προηγούμενων ετών και θα προβλέπει μέτρα που θα κυμαίνονται μεταξύ 9,2 και 9,5 δις ευρώ για το 2013.

Ο παρών προυπολογισμός στηρίζεται σε μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων, ενώ καταγράφει και τα συνολικά μέτρα μέχρι το 2014, που αγγίζουν τα 13,5 δις ευρώ. Σε σχέση με το προσχέδιο του προυπολογισμού έχουν γίνει αλλαγές, όσον αφορά στην πρόβλεψη για την ύφεση που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, όπως και το ποσό του συνολικού πακέτου των μέτρων.

Στο κείμενο του προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει λεπτομερής περιγραφή των μέτρων του νέου πακέτου, αλλά γενικές κατευθύνσεις, με προβλέψεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στο 0,9% του ΑΕΠ για το 2013.

Στα νέα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει προβλέπονται σημαντικές περικοπές στις συντάξεις:

-Κατάργηση όλων των δώρων.

-Επιβολή νέας εισφοράς από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

-Αύξηση εισφορών σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

-Αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, μέτρο που θα έχει γενική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις ακόμα και σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δημόσιο:

-Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.

-Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ, ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

-Κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου.

-Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

-Μείωση του προσωπικού στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία