Ερντογάν: “Αν δεν μας δεχθεί η ΕΕ έως το 2023, θα μας χάσει”

Μετά από τις αλλεπάλληλες αιτήσεις της Τουρκίας από το 2005, να γίνει μέλος της ΕΕ ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε χθες από το Βερολίνο, τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες ότι «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας χορηγήσει άδεια ένταξης μέχρι το 2023, θα μας χάσει».

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που βρίσκει από τον πυρήνα μελών της ΕΕ και την αποτυχία να βρεθεί μια λύση, στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο την  Άνγκελα Μέρκελ η οποία είναι μία από τους αρνητές της πλήρης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προτείνοντας αντ.’ αυτού την προνομιακή συνεργασία της χώρας με την ΕΕ. Υποστηρικτής αντίθετα της Τουρκίας εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης,  προβλέποντας ότι θα καμφθούν τελικά οι αντιρρήσεις των ευρωπαίων και θα μπει η χώρα του στην ΕΕ «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί.. Αλλά αν το κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει».

Στη συνέχεια,  εξήγησε πως  η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Η Τουρκία θα γιορτάσει το 2023, την 100η επέτειο από την θεμελίωση της δημοκρατίας που γεννήθηκε στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας