Η τραπεζική διαπλοκή έχει όνομα…

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα αλλά και πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την «εγκληματική κατάσταση…στο ύποπτο και πονηρό τραπεζικό σύστημα με το δικό του κώδικα δεοντολογίας», που στόχο είχε το…ίδιον όφελος.

Είναι η «δεοντολογία» τονίζεται στην ανακοίνωση που λειτουργούσε με το νόμο της σιωπής για την παραχώρηση χαριστικών επιτοκίων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και διαγραφές χρεών. «Έκτοτε πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και οι πληροφορίες για το μεγάλο τραπεζικό φαγοπότι αυξάνονται και πληθύνονται με την εμπλοκή πλέον και επώνυμων πολιτικών και κομματικών παραγόντων. Θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος διατύπωσε το περασμένο Σάββατο και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ευθαρσώς και χωρίς μισόλογα διατύπωσε την άποψη, περί της ύπαρξης διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί ειδικά αυτήν την περίοδο που η κοινωνία απαιτεί χρηστή διοίκηση».

Η ΣΕΚ  ζητά σε βάθος διερεύνηση και εφόσον τεκμηριωθούν τα λάθη, οι ελλείψεις και οι σκοπιμότητες να αποδοθούν ευθύνες σ’ όσους με την «τακτική της αχορταγίας, του εύκολου πλουτισμού και της επώνυμης διαπλοκής οδήγησαν την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα στον ολισθηρό κατήφορο που βρίσκεται σήμερα».