Στην τελική ευθεία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας

Επί στέρεης βάσης κινούνται  πλέον οι προσδοκίες της κυπριακής κυβέρνησης ότι ίσως γίνει εφικτό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την οικοδόμηση  πρόγραμματος στήριξης της κυπριακής οικονομίας μέσα στο 2012, παρά τις, προ ολίγων ημερών,  αντίθετες φωνές από το Βερολίνο.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καθίσουν αύριο – μετά από καθυστέρηση εβδομάδων – στο τραπέζι των συζητήσεων και ίσως η Κύπρος προλάβει το Eurogroup της 17ης Δεκεμβρίου.

Τα εμπόδια πάντως δεν έχουν ξεπεραστεί. Τόσο μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας, όσο και μεταξύ των διαφόρων πιστωτών της Κύπρου .

Η μέχρι στιγμής εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έχουν φέρει σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσμα, αλλά όχι τελικό. Η κατοχύρωση εργασιακών ζητημάτων παραμένει ανοιχτή όπως και  οι ενστάσεις και από τις δύο πλευρές για το θέμα των τραπεζών.

Στο άλλο μέτωπο, οι πιστωτές, εξακολουθούν να διαφωνούν για το ύψος και κυρίως για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Το ΔΝΤ επιμένει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από το μηχανισμό στήριξης, κάτι που βρίσκει ενστάσεις στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, αφού ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ε.Ε. 9 με 11 δισεκατομμύρια.