Πουέρτο Ρίκο: Το 51ο αστέρι των ΗΠΑ

Την πλήρη ένταξη στις ΗΠΑ αποφάσισε χθες, με δημοψήφισμα το 61% των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο που ψήφισαν να γίνει η χώρα τους, η 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Το 54% των κατοίκων ζήτησαν με την ψήφο τους να μην παραταθεί το καθεστώς  της “Ελεύθερης Συνδεδεμένης Πολιτείας” που έχουν από το 1952.

Το Πουέρτο Ρίκο παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις ΗΠΑ το 1898. Από το 1917 οι Πορτορικάνοι είναι Αμερικανοί πολίτες και από το 1952 το νησί τους είναι των ΗΠΑ με καθεστώς ελεύθερης συνδεδεμένης Πολιτείας, που δεν τους επιτρέπει την
ομοσπονδιακή εκπροσώπηση στο Κογκρέσο.

Το δημοψήφισμα ήταν μια πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο ο οποίος διεκδικούσε την επανεκλογή του, αλλά ηττήθηκε. Μαζί με το δημοψήφισμα διεξήχθησαν και εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που διεξήχθη δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο για το πολιτικό καθεστώς του νησιού. Στα τρία
προηγούμενα δημοψηφίσματα, που πάντως δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, είχε επικρατήσει το καθεστώς της “Ελεύθερης Συνδεδεμένης Πολιτείας”.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επισκεφθεί το νησί τον Ιούνιο του 2011 και είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του “θα σταθεί στο πλευρό” των Πορτορικανών όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τα οποία συνέπεσαν με την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο.