Στην διάθεση της Βουλής η έκθεση της “Alvarez and Marsal”

Η βάρους 4 κιλών έκθεση βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της Βουλής

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Η έκθεση του οίκου Alvarez and Marsal που πήρε εντολή διερεύνησης για τις ευθύνες των τραπεζών στην οικονομική κρίση που οδήγησε στο κούρεμα της κυπριακής Οικονομίας, βρίσκεται πλέον στην διάθεση των κυπρίων βουλευτών. Η ογκωδέστατη έκθεση, που έχει συνολικό βάρος 4 κιλών, βρισκεται σε χρηματοκιβώτιο στο υπόγειο της Βουλής και οι βουλευτές μπορούν να την διαβάσουν όποτε θέλουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να την πάρουν μαζί τους.

Η έκθεση αναμένεται να ρίξει άπλετο φως  στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι τράπεζες για αγορά ελληνικών ομολόγων, που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές και ουσιαστική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και το κατά πόσον οι αρμόδιοι φορείς (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα) γνώριζαν για τις κινήσεις των τραπέζών και δεν τις εμπόδισαν.

Η έκθεση αναμένεται ότι θα βοηθήσει και την τριμελή επιτροπή που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που έχει ως στόχο την διερεύνηση των γενικότερων αιτιών που οδήγησαν στην κρίση αλλά και την τιμωρία των ενόχων.