Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την φορολογία ακίνητης περιουσίας

Για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία και μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς : 75 εκ. ευρώ επιπλέον από ό,τι πάρθηκε τον προηγούμενο χρόνο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι “με βάση τη νέα θέση της Κυβέρνησης ήταν 70 εκ. ευρώ και το ποσό τώρα έγινε 75 εκ. ευρώ”.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία, σημείωσε, είναι γνωστό από την προσυμφωνία του Μνημονίου που έγινε το Νοέμβριο του 2012 ότι υπήρχε η δέσμευση για ένα επιπλέον ποσό των 70 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Είναι επίσης γνωστό, σημείωσε, ότι έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και σε επίπεδο Κοινοβουλίου και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κατατέθηκαν προτάσεις στη Βουλή, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να φτάσουμε σε τελική ψήφιση νομοσχεδίου.

“Η Κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και τώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη βάση των δεδομένων, αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δυστυχώς, είναι στρεβλά και οδηγούν σε μη δίκαιες και στρεβλές λύσεις και θέλει να το πει ανοικτά και καθαρά στο λαό.

Αναγνωρίζει επίσης, συνέχισε, ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ούτε σε επίπεδο κτηματολογίου ούτε άλλων υπηρεσιών για να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση όσο το δυνατόν δικαιότερη.

“Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένα και επειδή επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και των χρονικών ορίων, να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι επειδή η συγκεκριμένη φορολογία ουσιαστικά θα πληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται τους επόμενους δύο μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή. Αυτό θα γίνει διότι θα καταφύγει και θα αξιοποιήσει δεδομένα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), το Κτηματολόγιο και ακόμη και η Υπηρεσία ΦΠΑ”, διευκρίνισε.

Σε παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή με σκοπό να μην το εφαρμόσει αλλά θα ετοιμάσει άλλο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “αυτό επιβάλλουν τα χρονικά όρια και η άμεση ανάγκη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Δεν υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία και δεδομένα. Το αναγνωρίζει αυτό η Κυβέρνηση για αυτό και ζητά την πίστωση χρόνου. Και θα το στείλει στη Βουλή με αυτή τη δήλωση πολιτικής”.

Σε ερώτηση αν δεν έδιδε πίστωση χρόνου η Τρόικα, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι “η Τρόικα θέλει να εξασφαλίσει αυτά τα 75 εκ. ευρώ επιπλέον με βάση τη δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα. Είναι προϋπόθεση στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ότι, πρέπει να υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο να ψηφιστεί”.

Ερωτηθείς είπε ότι “μπορεί να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην τροποποίηση που θα επέλθει μετά από δύο μήνες όταν θα έχουμε τα επαρκή δεδομένα. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να καταθέσουμε αυτό το νομοσχέδιο τώρα με στόχο να υπάρξει η εκταμίευση της πρώτης δόσης”.

Κληθείς να πει γιατί δεν ετοιμάστηκε ήδη το τελικό νομοσχέδιο από τους τεχνοκράτες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατά τη συζήτηση με την Τρόικα παραχωρήθηκε μεγάλος χρόνος για να φτάσουμε στα επαρκή δεδομένα με βάση τις διαδικασίες του Κτηματολογίου και αυτός ο χρόνος είναι μέχρι το 2015.

Δυστυχώς, σημείωσε, παραλείψεις και ελλείψεις του παρελθόντος οδηγούν σε μη επαρκή δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημείωσε, είναι ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια των Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, όπου είναι κτισμένα σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που αυτή τη στιγμή δεν έχουν άδεια οικοδομής και δεν θεωρούνται οικίες, αλλά οικόπεδα και χωράφια.

“Αυτά για να μαζευτούν χρειάζονται τα δεδομένα που έχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορούσε στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα της πίεσης των πραγμάτων αυτά τα στοιχεία να μαζευτούν για να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα τελικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και αυτά”, ανέφερε.

Δεν θέλαμε ως Κυβέρνηση, συνέχισε, να αποδεχθούμε αυτή τη στρέβλωση. Πρέπει να στείλουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, σε συνεννόηση με τη Βουλή, σε μια ευρύτερη συναίνεση – διότι όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε την εκταμίευση της πρώτης δόσης – και αναμένουμε επικύρωση αυτού του προταθέντος νομοσχεδίου έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα υπάρξει κάτι πολύ καλύτερο και πολύ δικαιότερο μέχρι τον Ιούνιο”.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «αναγνωρίζει το πρόβλημα και το λέει ευθαρσώς και με απόλυτη ειλικρίνεια».

Σε ερώτηση αν η διαδικασία που υπάρχει στο Ανώτατο Δικαστήριο θα καθυστερήσει την εκταμίευση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “σε αυτό τον τόπο θεωρώ ότι οι θεσμοί έχουν μια ωριμότητα και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη και ότι όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με πλήρη επίγνωση και γνώση των σκληρών αυτών δεδομένων και ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες τους όλοι έτσι ώστε ο τόπος να έχει τη συγκεκριμένη πρώτη δόση εκταμιευμένη τη στιγμή που τη χρειάζεται”.

Σε άλλη ερώτηση σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τις τροποποιήσεις που θα γίνουν είπε ότι “ζητάμε αυτή τη μικρή πίστωση χρόνου διότι είδαμε ότι τα δεδομένα είναι στρεβλά και μη επαρκή. Θα πάρουμε τα δεδομένα από του Δήμους και θα υπάρξουν τροποποιήσεις”.

Πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα τροποποιηθεί τον Ιούνιο θα εισπραχθούν το Σεπτέμβριο περίπου 125 εκ. ευρώ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν εισπραχθεί τον προηγούμενο χρόνο περίπου 30 εκ. ευρώ και θα εισπραχθούν άλλα 75 εκ. ευρώ, ενώ “υπάρχει επίσης ένα ‘μαξιλαράκι’ που επιβάλλεται εκ της δανειακής σύμβασης, διότι θεωρείται ότι λόγω της κρίσης δεν θα μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις της φορολογίας.

Σε όλες τις ρυθμίσεις που γίνονται για τα Μνημόνια σε όλες τις χώρες υπάρχουν συγκεκριμένα ‘μαξιλαράκια’”, συμπλήρωσε.