Στην “αναμονή” … οι Κυπριακές Αερογραμμές

Στόχος μας είναι να καταστούν βιώσιμες οι Κυπριακές Αερογραμμές, δηλώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές μια βιώσιμη εταιρεία η οποία να μπορεί να αντεπεξέλθει στον έντονο και σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στον τομέα των αερομεταφορών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος προσθέτοντας πως ήδη δρομολογούνται οι πρώτες κινήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση της εταιρείας μεταξύ των οποίων η μείωση του στόλου των αεροσκαφών και η μείωση των εργαζομένων.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες από πλευράς των Κυπριακών Αερογραμμών εναντίον της Aegean Airlines, σύμφωνα με τις οποίες η δεύτερη δρομολογεί κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα, ο Υπουργός είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών να στηρίξει την εταιρεία ώστε μέσα από τις αναγκαίες τομές και αλλαγές να γίνει η εταιρεία βιώσιμη».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας βέβαια είναι να καταστήσουμε την εταιρεία βιώσιμη ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον πολύ έντονο και σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα στο πεδίο των αερομεταφορών. Αυτό είναι κάτι καλά γνωστό.

Συνεπώς αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές ώστε να μπορούν οι Κυπριακές Αερογραμμές να επιβιώσουν σ’ αυτό το περιβάλλον. Από κει και πέρα κάθε εταιρεία κάνει τη δουλειά της» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για προστασία των Κυπριακών Αερογραμμών από την κυβέρνηση, ο Υπουργός απάντησε πως «διαχρονικά το κυπριακό κράτος έχει σταθεί στο πλευρό των Κυπριακών Αερογραμμών διαθέτοντας τεράστια ποσά για τη στήριξη της εταιρείας, ποσά τα οποία προφανώς δεν έπιασαν τόπο για να παραμένει σήμερα η εταιρεία σ’ αυτή τη δυσχερή και δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται».

Επανέλαβε ότι «η απόφαση μας είναι μέσα από αλλαγές να σταθούμε στο πλευρό της εταιρείας πιστεύοντας ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο.

Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, η διοίκηση της εταιρείας και το κράτος κατ’ επέκταση είναι να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες τομές ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα που καθιστούσαν την εταιρεία μη ανταγωνιστική».

Ερωτηθείς για τις εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί για ενδεχόμενο εξαγοράς των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε ότι «με  δυνητικούς επίδοξους επενδυτές των Κυπριακών Αερογραμμών συζητούμε. Αυτό είναι καλά γνωστό ότι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κατ’ αρχήν συνομολογηθεί περιλαμβάνεται και η προσπάθεια για εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή» είπε επανέλαβε ότι ο διάλογος αυτός έχει ξεκινήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών και «εάν υπάρχει ενδιαφέρον είμαστε εδώ έτοιμοι να το αξιολογήσουμε αρκεί το ενδιαφέρον αυτό να είναι γνήσιο και να είναι συγκεκριμένο».

Κληθείς να αναφέρει τις ενδιαφερόμενες αυτές εταιρείες, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένα.

Με τη διυπουργική Επιτροπή γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας διάλογος με τις Μεσανατολικές Αερογραμμές από το Λίβανο, υπάρχουν και κάποιες άλλες εταιρείες, υπάρχει ένας όμιλος επενδυτών από τη Κίνα, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες δεν έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά απευθείας με το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όλα αυτά είμαι βέβαιος ότι το Δ.Σ. θα τα αξιολογήσει με κάθε υπευθυνότητα και με κάθε επαγγελματισμό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι από την ενημέρωση που έχει από το Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών «είναι ότι έχουν ζητήσει μια πίστωση χρόνου και θα επανέλθουν με τα στοιχεία τα οποία τους έχουν ζητηθεί. Αναμένουμε ίσως μετά το Πάσχα να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης διερευνητικής διαβούλευσης με το Διοικητικό Συμβούλιο».

Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει με τους σχεδιασμούς για την εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων των Συντεχνιών και θα τεθεί με την ολοκληρωμένη της μορφή και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ανέφερε ακόμα ότι «στη βάση αυτής της συμφωνίας, επαναλαμβάνω χωρίς να υπάρχει πρόσθετη απευθείας εμπλοκής του κράτους υπό μορφή άμεσης χρηματοδότησης της εταιρείας, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις Κυπριακές Αερογραμμές  νοουμένου ότι και οι Κ.Α. θα κάνουν αυτό το οποίο θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει εδώ και πάρα – πάρα πολλούς μήνες, να θέσουν δηλαδή σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Αυτό ήδη συμφωνήθηκε και ήδη δρομολογούνται οι πρώτες κινήσεις» μεταξύ των οποίων η μείωση του στόλου των αεροσκαφών και μείωση των εργαζομένων στην εταιρεία, κατέληξε.