Νέα δέσμη μέτρων εξαγγέλλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Νέα δέσμη μέτρων, τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, εξαγγέλλει την Δευτέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τα οποία θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η διαφάνεια, η πάταξη των φαινομένων της διαπλοκής και της διαφθοράς, η άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και η καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, είναι μεταξύ της νέας δέσμης μέτρων που θα στοχεύουν στο εκσυγχρονισμό του κράτους τα οποία αναμένεται να εξαγγείλει αύριο Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών  Τάσος Μητσόπουλος.

Ο κ. Μητσόπουλος μιλούσε στους δημοσιογράφους στην Ορμήδεια ύστερα από την κηδεία του αγνοούμενου Νίκου Γεωργίου Κοσμά, του οποίου τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα δέσμη μέτρων, ο Υπουργός είπε πως τα μέτρα αυτά «έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μέτρα που περιλαμβάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο προεκλογικό του πρόγραμμα και αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις που προωθούν τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του κράτους, τη διαφάνεια, τη πάταξη των φαινομένων της διαπλοκής και της διαφθοράς, την άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «είναι πάρα πολλά τα μέτρα, είναι περιορισμό των θητειών των αξιωματούχων είτε αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αφορούν βουλευτές, είτε αφορούν τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μέτρα που αφορούν το θέμα της διερεύνησης υποθέσεων εναντίον πολιτειακών αξιωματούχων του κράτους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει μέτρο για άρση της ασυλίας, απάντησε πως «υπάρχει και πρόνοια για άρση της ασυλίας για περιπτώσεις που η ασυλία δεν χρειάζεται. Η ασυλία έχει κατατεθεί από το συνταγματικό νομοθέτη προκειμένου να προστατεύει τα πολιτικά πρόσωπα στην άσκηση της πολιτικής τους αποστολής και όχι σε οτιδήποτε άλλο».

Τα μέτρα θα αποσκοπούν επίσης στον εκσυγχρονισμό των θεσμών με ρύθμιση της θητείας πολιτειακών αξιωματούχων και ενσωμάτωση προνοιών, που να ελέγχουν τις ευθύνες και την ασυλία κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών. Το συντονιστικό αυτό όργανο θα υποβάλλει μηνιαίες και τριμηνιαίες εκθέσεις.

Μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγελθούν περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική δήλωση περιουσιακών στοιχείων για όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους, καθώς και η σύσταση επιτροπών ελέγχου στα υπουργεία.