Στα 3,5 δισ. ευρώ για τους απόρους

Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη βοήθεια ύψους € 3,5 δισ. για τους άπορους πολίτες

Κοινωνική πολιτική
Το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ και όχι να περιοριστεί στα 2,5 δισ., απεφάνθη το Κοινοβούλιο σε μία ψηφοφορία την Τετάρτη. Η περικοπή κατά 1 δισεκατομμύριο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη στις διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σχεδόν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια υποφέρουν από σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι.

Το νέο κονδύλι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από την οικονομική και κοινωνική κρίση και μία πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της EE προς τους πιο ευπαθείς πολίτες της”, δήλωσε η εισηγήτρια Emer Costello (Σοσιαλιστές, Ιρλανδία) στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 πρόκειται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, το οποίο είχε σχεδιαστεί προκειμένου να βελτιώσει την αξιοποίηση των πλεονασμάτων στα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το πεδίο εφαρμογής του νέου ταμείου θα επεκταθεί και πέρα από τη διανομή φαγητού, ώστε να ανταποκριθεί και σε άλλες βασικές ανάγκες των άπορων πολιτών της ΕΕ.

Διατήρηση του προϋπολογισμού
Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διατήρησης του προϋπολογισμού του νέου ταμείου για την περίοδο 2014-2020 τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ και απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών για περιορισμό του στα 2,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του “προϋπολογισμού συνοχής” της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής στο εν λόγω ταμείο. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να μη χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κονδύλι, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παραμείνει διαθέσιμος για τους άπορους πολίτες.

Ωστόσο, μία ευρεία μειοψηφία ευρωβουλευτών υποστήριξε πως η συμμετοχή των κρατών μελών θα πρέπει να είναι εθελοντική.

Ποσοστό συγχρηματοδότησης
Οι ευρωβουλευτές επίσης επιθυμούν η προκαθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ στη “συγχρηματοδότηση” αναφορικά με το κόστος του προγράμματος να οριστεί σε 85% των επιλέξιμων δαπανών (η Επιτροπή είχε προτείνει 85% ως ένα ανώτατο όριο) και υποστηρίζουν πως θα πρέπει να είναι δυνατή η αύξηση αυτού του ποσοστού στο 95% για όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Επόμενα βήματα
Η ψηφοφορία της Τετάρτης επί των τροπολογιών (513 ψήφοι υπέρ, 149 κατά και 27 αποχές) δίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εντολή να ξεκινήσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Ο τελικός προϋπολογισμός του ταμείου θα εξαρτηθεί επίσης από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.