Η επιτροπή Νομικών στέλνει σαφές μήνυμα προστασίας των οφειλετών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αρχίζοντας τη συζήτηση δύο προτάσεων νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων οφειλετών από εκποίηση της περιουσίας τους συνεπεία μνημονιακών όρων, έστειλε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους καλοπροαίρετους οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το φαινόμενο αστέγων Κυπρίων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία με βάση το μνημόνιο η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέα οδηγία προς τις τράπεζες για αναδιάρθρωση των βιώσιμων δανείων που λόγων αδυναμίας των οφειλετών δεν εξυπηρετούνται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε με την ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής από μέρους του ξεκαθάρισε ότι το σώμα θα διαδραματίσει το λόγο και ρόλο που του αναλογεί ώστε στη κατάσταση της φτώχιας και της ανέχειας που περνά ο τόπος να απαμβλύνει με νόμιμο τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πρόνοιες και την ανεργία.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Νομικών συζήτησε τις δύο προτάσεις νόμου του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαϊδη τις οποίες η Επιτροπή υιοθέτησε και συζητά ως προτάσεις όλων των μελών του σώματος.

Με την πρώτη πρόταση νόμου γίνεται προσπάθεια ανακούφισης οφειλετών σε θέματα εκποίησης ακίνητης περιουσίας που σχετίζεται με δάνεια και δικαστικές αποφάσεις και η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά την προστασία οφειλετών μέσα από την τροποποίηση του περί πτωχεύσεως σε παρόμοια θέματα, εξήγησε ο κ. Σαμψών, επαναλαμβάνοντας ότι ο σκοπός και ο στόχος είναι να σταλεί προς την κοινωνία το μήνυμα, όπως και εντός και εκτός Κύπρου και τρίτους ότι η Επιτροπή Νομικών θα σταθεί ανάχωμα στις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η φιλοσοφία των προτάσεων νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι «έχουμε ενώπιον μας μια δεδομένη δυσπραγία της πλειοψηφίας των πολιτών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και αναφέροντας ότι έχουμε ένα μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση με ιδιαίτερα επαχθείς και επώδυνους όρους και θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να απαμβλύνουμε αυτά τα προβλήματα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και να υιοθετηθούν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων, όπως αυτά που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση και απάμβλυνση δυσμενών κοινωνικών παρενεργειών του Μνημονίου.

Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από τον Σύνδεσμο Τραπεζών πληροφορίες για αυτά τα προγράμματα και επιδίωξή της είναι αυτά να περιληφθούν στην τελική πρόταση της Βουλής.

Ο εισηγητής των δύο προτάσεων νόμου είπε ότι η ΕΔΕΚ τον Οκτώβρη του 2012 κατέθεσε τρεις προτάσεις νόμου για προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκ των οποίων οι δύο άρχισαν να συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Νομικών.

Ο κ. Νικολαϊδης εξήγησε ότι η μία πρόταση νόμου προνοεί απαγόρευση εκποίησης περιουσίας η οποία μπήκε υποθήκη σε δάνεια για απόκτηση είτε πρώτης κατοικίας είτε για να στηριχθεί οικονομικά μια μικρομεσαία επιχείρηση εφόσον με βάση αντικειμενικά κριτήρια η επιχείρηση είναι βιώσιμη.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει απαγόρευση στην προώθηση διαδικασιών πτώχευσης σε οφειλέτες, φοροοφειλέτες εγγυητές, όταν το ποσό της εγγύησης εξασφαλίζεται με υποθήκη.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι το στόχος είναι να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επισημαίνοντας ότι οι όροι του μνημονίου επιβάλλουν στην Κυβέρνηση να κινηθεί νομοθετικά για να διασφαλίσει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια την εκποίηση περιουσίας.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας», εξήγησε αναφέροντας ότι ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πρόνοιες του μνημονίου, αλλά ως Βουλή έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε αλλαγές σε ό,τι αφορά αυτές τις συγκεκριμένες πρόνοιες του μνημονίου».

Σημείωσε ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή να μην αποσυρθούν οι προτάσεις νόμου, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι από πρόνοιες του μνημονίου θα εκδιωχθούν οικογένειες από τα σπίτια τους και θα αρχίσουμε να βλέπουμε στην Κύπρο άστεγους.

Ο κ. Νικολαϊδης διευκρίνισε ότι οι πρόνοιες της πρότασης νόμου είναι υπό συζήτηση και έγκειται στη Βουλή να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι το μνημόνιο λέει ότι θα υπάρξει μια περίοδος 60 ημερών για επαναδιαπραγμάτευση και διακανονισμό κάποιων δανείων, και η περίοδος εκποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων για 2.5 για μόνιμη κατοικία και για τα άλλα ακίνητα είναι 1,5 χρόνος.

Είπε ακόμα ότι αυτή η διαδικασία θα αρχίσει να κινείται από το 2014.